25.9.09

Eesti valitsus julgustab Vene äärmuslasi

Kui TV3 küsis paar päeva tagasi oma vaatajate käest, kas nad peavad õigeks justiitsminister Rein Langi otsust tühistada Vene riigiduuma liikmele Sergei Markovile kehtestatud sissesõidukeeld peaaegu kõigisse Euroopa Liidu liikmesriikidesse, siis pidas üle 90% eestlastest Langi otsust valeks.

Olen nende inimestega täiesti ühel meelel, sest viisakeelu kehtestamine Eestit teo või sõnaga rünnanud inimese vastu on meie riigi ainuke võimalus karistada Vene äärmuslikke poliitikuid. Kui piirduda sissesõidukeelu kehtestamisega ainult Eestisse, siis Markovi sugused mehed vaid vilistavad selle peale. Kui nad aga mõistavad, et Eesti ründamise tõttu võetakse neilt võimalus puhata perega Vahemere-äärsetes kuurortides või sõita erialastele konverentsidele Brüsselisse ning Berliini, siis paneb see äärmuslased tõsiselt järele mõtleme, enne kui nad järgmine kord Eestit ründavad.

Eelmine siseminister sotsiaaldemokraat Jüri Pihl kehtestas Markovile sissesõidukeelu väga lihtsal põhjusel: see mees ise hooples meedias sellega, et pärast aprillimässu Eestit tabanud küberrünnakute üks korraldaja oli tema nõunik, kes tegutses tema heakskiidul.

Erinevalt Jüri Pihlist väidab Rein Lang, et Markovi süü kohta pole mingeid tõendeid. Aga see ei olegi Eesti asi tõestada, et Markov oli küberrünnakute taga. Eesti Vabariigi justiitsminister või välisminister ei pea käituma nagu Vene äärmuslase advokaadid. Kui Markov tahtis Schengeni ruumi riikidesse sissesõidukeelust vabaneda, tulnuks tal endal advokaat palgata ja Eesti ministri otsus kohtus vaidlustada.

Paraku tunnistas Markov äsja Postimehele antud intervjuus, et ise ei pidanud ta sissesõidukeelust vabanemiseks lillegi liigutama, et. Kõik asjad ajas korda Venemaa välisministeerium, mis survestas Eesti valitsust.

Tühistades Markovi sissesõidukeelu vaid paar kuud pärast selle kehtestamist näitas justiitsminister Eestit riigina, mis annab järele esimesele Vene-poolsele survele. Kahjuks julgustab see otsus teisi Vene äärmuslasi lähitulevikus Eestit ründama, sest mingit karistust pole neil ju enam karta.

Omaette ooper on välisminister Urmas Paeti käitumine. Paet taotles lisaks Markovile sissesõidukeelu tühistamist ka aprillirahutuste aegse Nashi juhi ja praeguse Venemaa valitsuse liikme Vassili Jakemenko vastu, kes korraldas kaks aastat tagasi rünnaku Eesti saatkonna ja suursaadik Marina Kaljuranna vastu. Õnneks ei söandanud Jakemenko sissesõidu keelu tühistada isegi Rein Lang.

Juhin tähelepanu ka asjaolule, et Markovi sissesõidukeeldu tühistades rikkus Rein Lang ühte kirjutamata reeglit, mida järgivad kõik asendusministrid: nad ei tee ühtegi põhimõttelist otsust. Lang asendas siseministrit vaid 10 päeva ning kuna ta vabastas Markovi viisakeelust nii lühikesel ajal, siis näitab see, et tegemist oli kahe Reformierakonna ministri omavahelise diiliga. Miks Lang ja Paet Vene välisministeeriumile esimesele surveavaldusele järgi andsid, pole nad seni vaevunud selgitama.

Kahjuks keeldus ka IRL-i siseminister Marko Pomerants Sergei Markovit uuesti Schengeni musta nimekirja panemast. Sõnades võistlevad Reformierakonna ja IRL-i liikmed kogu aeg selle eest, kes neist on kõige suurem rahvuslane. Paraku näitavad nende teod, et piisav Vene välisministeeriumil vaid iitsatada, kui Reformierakonna-IRL-i valitsus unustab meie rahvuslikud huvid.

See lugu ilmus äsja ka Delfis.

No comments: