31.8.09

Kas Stalin oleks saanud Hitleri peatada? Muidugi mitte!

Pealkirjas toodud küsimuse esitasid äsja Venemaa mõjukaimas telekanalis Pervõi Rossiiski Kanal parimal eetriajal esitatud dokumentaalfilmi autorid. Ja vastasid sellele filmi esimestest kuni viimaste sekunditeni täie kindlusega: muidugi mitte!

Rahalises mõttes Venemaa telefilmide kohta väga odavalt tehtud filmiga "Kas Stalin oleks saanud Hitleri peatada?" tähistas Kreml II maailmasõja algust ning õigustas kodupubliku silmis Stalini rolli selle puhkemisel. Samal ajal ETV eetris olnud lätlaste film "Nõukogude lugu" oli märksa töömahukam, sest kasutas palju rohkem erinevaid infoallikaid.

Vene kanalil, mida Eestis vahendab PBK, linastunud filmi usaldusväärsuse ning poliitilise tausta iseloomustamiseks piisab ühest faktist: selle ainus avalik infoallikas oli Venemaa sõjaväeluure kindralmajor, ajaloolane. See vanahärra rääkis Stalini otsustest ja valikutest läbivalt meie-vormis: "meil ei jäänud muud üle kui", "me olime sunnitud" jne. Samastades end ja televaatajaid enesestmõistetavalt Stalini otsustega.

Kuna nii tagasihoidlikult tehtud film, mis kindlasti laiemat publikut köita kindlasti ei suutnud ning telekanali reitingu alla viis, oli eetris nii tähendusrikkal ajal, siis võib kindel olla, et selle tegemise ja esitamise taga oli mõjukas poliitiline tellimus. Filmi sisu kattus suuresti president Medvedevi eilse avaldusega, milles ta pahandas tänapäevase Lääne-Euroopaga, mis samastas Hilteri ja Stalini kuriteod.

Kremli-meelne dokfilm tõestas meeleheitlikult, et Stalin oli alates 1936. aastast ainuke poliitik Euroopas, kes püüdis Hitleri ambitsioone ohjeldada. Ajaloolise lõppjäreldusena väitis Kremli propagandafilm, et MRP salaprotokolli sõlmimine oli Stalini jaoks teadlik otsus, millega ta lükkas N Liidu jaoks edasi sõtta astumise.

Muidugi õigustas film selles kontekstis ka N Liidu otsust okupeerida samaaegselt Hilteri juhitud Saksamaaga Poola. Filmi väite kohaselt polnud Hitleri otsusel rünnata 1. septembril Saksamaad mingit pistmist MRP lepinguga, mis oli puhtalt fiktiivne dokument:) Niisamuti nagu ka sellele järgnenud Balti riikide okupeerimisek polevat olnud mingit pistmist MRP salaprotokolliga.

Ajaloolise lõppjärelduse juurest hüppas film selle loomise tegeliku põhjuse juurde, milleks on tänase Euroopa "hullumeelne resolutsioon", millega võrdsustati hitlerliku Saksamaa ja stalinliku N Liidu kuriteod.

Pole imestada, et pärast selliste filmide esitamist parimal eetriajal valivad venelased ka kümne aasta pärast oma ajaloo üheks positiivseimaks poliitikuks Stalinit hoolimata sellest, et ta mõrvas kümneid miljoneid venelasi.

Minu meelest on ETV-l mõistlik näidata aeg-ajalt oma dok-filmide sarjas ka selliseid Kremli-meelseid ajaloolisi filme. Oma ajalugu tunnevad Välisilma vaatajad ju päris hästi ning muidugi on hea, kui veidi uue vaatenurga alt näitavad neid sündmusi Läti kolleegid. Aga selleks, et suur osa nooremaid eestlasi, kes vene telekanaleid keelebarjääri tõttu kunagi ei vaata, tajuks, milline ajalookäsitlus ruulib ehk vlaadib praegu Venemaal, on õpetlik neid teoseid hädavajalike taustakommentaaridega meie publikule tutvustada. Sel lihtsal põhjusel, et Kremli tellitud filmid ei taha muuta mitte ajalugu, vaid üritavad muuta meie tänapäevast maailma.

No comments: