29.8.09

Pihl tuleb pika ilu peale

On selge, et sel sügisel saavutab Tallinna valimistel edu see erakond, mis suudab pakkuda välja tugeva vastaskandidaadi praegusele linnapeale Edgar Savisaarele. Tallinlased jagunevad suuresti kaheks: Keskerakonna andunud pooldajad ning veendunud vastased, kes tahavad vabaneda korruptsiooniohtlikust linnavalitsusest.

Savisaare ja Keskerakonna senine edu tugineb mitmele põhjusele. Esiteks on Keskerakond taganud endale suure osa venekeelse elanikkonna toetuse oma üldise Kremli-meelse poliitikaga, mis kõige eredamalt väljendus aprillirahutuste ajal. Kuna omavalitsuse valimistel saavad hääletada ka mittekodanikud, siis aitab see Keskerakonnal üle olla isegi tõsiasjast, et eesti valijaskonna seas pole nad kaugeltki populaarseim partei.

Teiseks on Savisaar viimasel neljal aastal, millest enamus olid majanduslikus mõttes ülihead, teostanud linlastelt kogutud maksude ning linna tuleviku arvelt laenatud raha eest mitmeid vajalikke projekte. Kindlasti on uus Vabaduse väljak inimsõbralik ja ilus ning linna koolide remontimine oli hädavajalik.

Täpselt samuti teostas headel aegadel kalleid projekte enamus linnajuhte kõikjal Eestis, ent vähesed neist tegelesid Savisaarele omase parteilise eneseupitamisega. Tallinna propagandakulud on tänavu 50 miljonit krooni. Selle raha eest saanuks linn ehitada kaks 125-kohalist lasteaeda. Sadade noorte perede aitamise asemel on Savisaar ja Keskerakond selle raha eest ennast eksponeerinud.

Tagatipuks alustas Tallinn tänavusi eelarvekärpeid lasteaedade arvelt, propagandaeelarvest ei võetud maha sentigi ning linnajuhtide palka suisa tõsteti 4%.

Kahjuks tähendab neli aastat üheparteisüsteemi seda, et linnavalitsus on linlaste huvide asemel esikohale seadnud Keskerakonna ja selle sponsorite huvid. Nagu näitavad Ivo Parbuse pistisevõtmine ja farmaatsiatehase hiigeltoetus Keskerakonna ajalehe välja andmiseks, nuumab üheparteisüsteem iseennast ja oma sponsoreid.
Paljud Tallinna koolid tehti korda nii, et pikkadeks aastateks tagati Keskerakonna suursponsoritele tagatud kopsakas kasum ja linnakassa kanda jäeti ränk laenukoorem. Aus ja korruptsioonivaba linnavalitsus suutnuks need koolid korda teha sama hästi, kuid õiglase hinna eest.

Tallinna linnajuhtimine on tohutult ebaefektiivne ka seetõttu, et see on läbinisti parteistatud. Linna palgal on ligi 100 Keskerakonna liiget, kes ei tööta linlaste, vaid Keskerakonna heaks. Järjest palgatakse linnavalitsusse 20-30 000 kroonise kuupalgaga ajakirja Kroonika kaanetüdrukuid, kes saavad selle raha mitte töö, vaid nõusoleku eest kandideerida Keskerakonna valimisnimekirjas.

Tallinna linna eelarve käriseb juba praegu igast otsast ning laenukoormus on lubatud piiri peal. Ükskõik, kes on järgmine Tallinna linnapea, peab ta valimiste järel palju vaesemalt läbi ajama, sest kogu raha on valimisteks läbi löödud ning linna laenuvõime viimase piiri peal.

Karm aeg nõuab võimekat juhti. Tallinna linnepeaks kandideeriv Jüri Pihl on end tõestanud tugeva juhina alates kaitsepolitsei loomisest ning lõpetades jõuliste reformidega siseministeeriumi haldusalas.

Ent sotsiaaldemokraat Jüri Pihl pole hea juht ainult tänu suurtele kogemustele ja otsusekindlusele. Erinevalt nii korruptsioonilembese linnavalitsuse juhist nagu Edgar Savisaar on Jüri Pihl oma töös on alati lähtunud nii olulisest väärtusest nagu ausus. Aus linnavalitsemine ja korruptsiooni välja juurimine on Tallinnas olulised selleks, et suunata seni võimupartei kassasse, selle sponsorite kasumisse ja korrumpeerunud ametnike taskusse voolanud miljonid Tallinna arengu heaks.

Pihl on tugevaim Savisaare vastaskandidaat ka ses mõttes, et tema pole erinevalt mõnest konkurendist peibutuspart. Jüri tõesti tahab linnapeaks saada ning selleks Tallinna elanike toetusel korral ka kindlasti hakkab. Ehk ühte vanasõna veidi ümber sõnastades: Pihl tuleb pika ilu peale.

See artikkel ilmus ka tänases Õhtulehes.

No comments: