11.5.09

Tulumaksutõusu vastaste koalitsioon kasvas 56 liikmeliseks

Eile hilisõhtul tehtud Roheliste avaldusega kasvas tulumaksutõusu vastaste vastaste koalitsioon praeguses Riigikogus 56-liikmeliseks.

Teadupärast on Reformierakond ja IRL kogu aeg seisnud vastu üksikisiku tulumaksu määra tõstmisele ning neil kahel parteil on Riigikogus kokku 50 kohta. Eile liitus paremparteidega 6-liikmeline Roheliste saadikurühm, kui nende partei teatas, et "ei pea keerulises majandusolukoras õigeks tõsta käibe-, tulu- või sotsiaalmaksu, vaid leiab, et maksukoormust tuleb hakata nihutama isikumaksudelt ressursimaksude suunas."

Roheliste avaldust lugedes tekib küsimus, kas sellega pakutakse ennast Reformierakonnale ja IRL-ile välja uue 56-liikmelise valitsuskoalitsiooni moodustamiseks? On ju paremparteid viimasel ajal hädas sotsiaaldemokraatidega, kes soovivad suurte eelarvekärbete asemel tõsta pigem tulumaksumäära ning pole nõus töölepinguseaduse muutmisega ainult ettevõtjatele kasulikus ning töötajatele kahjulikus suunas.

Uue 56-liikmelise nn tulumaksutõusu vastase koalitsiooni tekkimine on siiski väga ebatõenäoline, sest samas avalduses soovivad rohelised luua energiasäästmisega seoses vähemalt 10 miljardi kroonise paketi, mis tagaks elanike, ehitusettevõtjate ja tehnoloogiapakkujate kestva huvi energiasäästuäri vastu. Jõudumööda on energiasäästuprojektidesse raha pannud juba praegunegi valitsus. Rohelistel on aga võimatu veenda mistahes erakondi selles, et 15 miljardi krooni võrra kärbitava riigieelarve puhul on võimalik kokku panna suisa 10 miljardi krooni suurune energiasäästupakett. Võrdluseks - Roheliste energiasäästupakett on samas suurusjärgus kogu Haigekassa 13 miljardi krooni suuruse eelarvega. Haigekassa eelarvest makstakse kinni kõigi meie haigete ravi alates rinnalastest kuni raukadeni ning tasutakse kõigi meie töötajate haiguspäevade hüvitised.

1 comment:

Anonymous said...

Ei maksa roheliste pärast muretseda. Homme ütlevad nad midagi muud ning ülehomme on asi veel teistsugusem kui nagu eile oli.

Ja see jutt, et tuleb otsestelt maksudelt liikuda tarbimismaksudele, on väga üle-eile. Kas mitte too suund ei lükanud meid siia toredasse masu-auku?!