12.5.09

Narvas seistakse järjekorras, et raha Venemaale viia

Narvas Peetri platsil lookleb hommikul kella kümnest lõunani umbes sajainimeseline järjekord Jaanilinna. Tagasi tulevad narvakad pungil Maxima kilekottidega või samasuguste kärudega, millega soomlased Tallinnas alkoholi sadamasse veeretavad.  

Narvakad väidavad, et nende arvutuste kohaselt viiakse iga päev üle jalakäijate silla Jaanilinna 2 miljonit krooni raha, mis võiks muidu elavdada Narva enda majandust.  Aga kuna eelkõige alkoholi ja tubaka hinnavahe on nii suur, siis on see pensionäridele ja töötutele tõeline säästu- või koguni elatusallikas.  

Sellegipoolest on vähemasti Narva peatänavad  ilusad ja puhtad, ridamisi seisavad uued kaubandus- ja vabaajakeskused. Narvakad on meeldivalt hoolitsetud välimusega ning enesekindlad, üllatades sellega esimest korda piirilinna sattunud noori eestlasi, kes meediakajastuste põhjal ootasid näha palju mornimat pilti. 

Vestlesin pikemalt 1963. aastal Narva kolinud luksepaga, kes sissejuhatuseks sarjab Eesti Energia juhatust. Ivan teenis nõuka ajal kuuenda kategooria spetsina 350 rubla kuus ja 800 alluvaga elektrijaama juht 800 rubla. Nüüd saab Sandor Liive üle 2 miljoni krooni aastas ning korralik luksep 10 - 12 000 krooni. "Miks ei kaitse sotsiaaldemokraadid piisavalt töötava rahva huve?" nõuab Ivan aru. Meenutan talle, et Eesti Energia juhi palkas selle palga eest tööle juba majandusminister Edgar Savisaar. 

Edasi näitab pensionipõlve pidav luksep kadestamisväärselt häid teadmisi Eesti poliitikast ja lähiajaloost, kommenteerides sündmusi alates iseseisvusreferendumist kuni tänase päevani. Lahkume sõpradena, sest Ivan on nagu teisedki narvakad meeldivalt üllatunud sellest, et keegi nendega poliitilistel teemadel kontakti otsib ning mõtteid vahetama vaevub. "Muidugi on nad seal (Keskerakonna) linnavalitsuses üks shaakalitebande, aga see ei tähenda veel, et ma sügisel sotsiaaldemokraatide poolt hääletan," ütleb mees Jaanilinna poole sammudes, kuid lubab sotsiaaldemokraatide kampaaniamaterjalid siiski hoolega läbi lugeda. 

Edasi tuleb ühe Narva lehe reporterile seletada, miks peaksid ka narvakad europarlamendi valimistest hoolima. Ühiselt leiame kiiresti pool tosinat projekti, mis on Narva  kerkinud euroraha toel ning tõdeme, et kohati rahastab Brüssel piirilinna heldamalt kui Tallinn. Seega on ka narvakatel põhjust eurovalimisi tõsiselt võtta, ehkki paljudel neist pole Eesti kodakondsust ning seega ka võimalust hääletamisel osaleda. 

"Kui te 7. juunil hääletada ei saa, siis oktoobris tuleb kindlasti välja tulla! Narva vajab muutusi!" manitseb kohalike sotsiaaldemokraatide üks juht Aivo Peterson kaaslinlasi. Tema hääl ei kõla kurtidele kõrvaldele, sest 1. mail osales sotsiaaldemokraatide korraldatud ametiühingumarsil Narvas ligi 5000 inimest. 

NB! Soovitan kõigil eestlastel suvepuhkuse ajal kindlasti Narvat ja Narva-Jõesuud väisata. Need kohad on paljudele meist võõramad kui Hurghada või Tenerife, aga väga ilusate ajaloomälestiste ning Eesti ilusaima rannaga kohad. 

No comments: