5.5.09

Miks mängib Pika Hermanni tornis Mikroneesia hümn?

Avaldamaks austust Gustav Ernesaksale tegi suur hulk koorijuhte, muusikuid ja ülikoolide rektoreid hiljuti ettepaneku asendada Pika Hermanni tornis Eesti lipu langetamisel mängitava laulu "Mu isamaa armas" algusfraas laulu "Mu isamaa on minu arm" algusfraasiga.

Lisaks soovile tunnustada Gustav Ernesaksa pärandit võib praeguse saksa päritolu lipulaulu vahetamise põhjuseks olla veel üks asjaolu. Olen muusikas täielik võhik ning viisi ei pea, seetõttu ei pea end pädevaks võrdlema meie praegust lipulaulu ja Mikroneesia hümni. Aga soovitan kõigil huvilistel kuulata aadressil http://www.fsmembassydc.org/anthem.htm Mikroneesia hümni, mis sarnaneb äravahetamiseni selle viisiga, mida igal õhtul Pika Hermanni tornis mängitakse.

Praegune Eesti lipu seaduse §3 ütleb, et Eesti lipu heiskamisel Pika Hermanni torni kasutatakse muusikalise signatuurina Eesti Vabariigi hümni algusfraase ning langetamisel laulu «Mu isamaa armas» algusfraase. Kui ka asjatundjad leiavad, et meie lipulaul on kasutusel Mikroneesia hümnina, siis võib naljaga pooleks selle seadusesätte ümber sõnastada ka nii, et Eesti lipu heiskamisel kasutatakse Eesti Vabariigi hümni, langetamisel aga kauge Okeaania riigi hümni algusfraase.

Mikroneesia Liiduriigid asuvad Vaikse Ookeani lääneosas. 702 ruutkilomeetril elab 108 000 elanikku, kelle riigikeel on inglise keel. Vastavalt on ka hümni sõnad inglisekeelsed. Saksapärase hümni päritolu selgitab internetiallikate (nt http://www.nationalanthems.info) sõnul ilmselt asjaolu, et Mikroneesia oli 19. sajandil Saksamaa protektoraat.

2 comments:

Anonymous said...

võtke igast laulust , meil on palju kuulsaid muusikuid, üks rida ja muudkui kedrake - kõik tahavad ikka kuidagi ennast jäädvustada ? Ehk kirjutakse mõni Eesti ajaloo , normaalselt - juturaamatud ja mõmmiaabitsad on lastele. Jutustamine, pole ajaloo täheldus.

Hümnist - on ju veelgi ilusaid laule , mis käivad õige riigi piiriga kokku:

Kas tunned maad mis Peipsi rannalt....

või

Jää kestma Kalevite kange rahvas .....

... said...
This comment has been removed by the author.