20.5.09

Kes kardab siseminister Jüri Pihli?

Muidugi on sotsiaaldemokraatide valitsusest välja puksimise peamine põhjus Reformierakonna ja IRL-i soov vabaneda liiga tugevaks osutunud partnerist ning otsida meie asemele puudli-staatusega nõustuv erakond. Ent üllataval kombel just vahetult enne valimisi korraldatud valitsuskriis tekitab pärast eilseid uudiseid Ida politseiprefekti Aivar Otsalti kinni pidamise ning Villu Reiljani süüdimõistmise kohta veel ühe väga olulise küsimuse.

Eilsete uudiste valguses tekib paratamatult küsimus: kes kardab siseminister Jüri Pihli ning kellele on kasulik tema ametist vabastamine?

Siseminister Pihl on olnud üks kõige tugevamaid Eesti siseministreid läbi aegade. Avalikkusele on rohkem silma paistnud Pihli edukas tegevus liiklussurmade vähendamisel ning siseministeeriumile alluvate ametite liitmisel juhtimiskulude kokku hoidmisel. Ent vähemalt sama edukas on siseminister Pihl olnud ka korruptsiooni väljajuurimisel omavalitsustes ning politseis.

Ida prefekti Aivar Otsalti kinni pidamine väga tõsiste kahtlustuste tõttu on suur mure peaminister Andrus Ansipi jaoks, kes on kõrge politseiametniku vana tuttav. Nagu näitavad Villu Reiljaniga seotud kohtuasjad, võib selliste kuritegude uurimise puhul avalikkuse ette jõuda väga üllatavaid seoseid ja fakte.

Nii Reformierakonda kuuluva peaministri kui ka Rahvaliidu jaoks on selgelt palju mugavam see, kui poliitiliselt ülitundlike uurimiste ajal on siseministri ametis sotsiaaldemokraat Jüri Pihli asemel mõni rahvaliitlane. Eesti politsei ja õigussüsteemi usaldusväärsuse seisukohalt oleks aga kindlasti parem, kui Aivar Otsaltile esitatud kahtlustuste uurimise ajal töötaks siseministrina Jüri Pihl.

Vandenõuteoreetikutele annavad eilsed uudised küllaga alust arutleda teemal, kas üks täiendav põhjus vahetult enne valimisi ja keset raskeid eelarvemuudatusi sotsiaaldemokraatide valitsusest väljapuksimiseks on vajadus vabaneda liige tugevast ja sõltumatust siseministrist?

7 comments:

k said...

mina näiteks kardan jüri pihli.

endine sde valija

J said...

mina näiteks kardan Ansipi küündimatust, Edgari ettenägematust, Laari upsakust, ja reiljanite korrumpeeritust. Pihli karta - ei ole justkui põhjust. See politseiriigi jutt on loll jutt.

Anonymous said...

Kõige parem on hetkel kui siseministriks ei ole ei keegi Reformierakonnast, sotsidest ega Rahvaliidust.

Jõks oleks parim!

Jaanus said...

Ei karda keegi Pihli. Kuid igaljuhul tuli siis täna uudis, et IRL, RE ja RL annavad sisse seaduse, mis eemaldab hüvitised ja jätab alles koondamise lihtsustamise. Sotsidel ei saa olla mitte mingit muud võimalust kui valitsusest lahkuda täpselt sellel päeval kui seaduse muudatus vastu võetakse. Kui teid enne minema ei lööda. Loodetavasti korraldate korraliku šou.

jaan said...

päevaleht juba kirjutas, et reform annaks rahvaliidule kultuuriministri koha ja võtaksa siseministeeriumi endale

Anonymous said...

Sattusin esimest korda seda blogi vaatama. Kena algus lubab, et "Kirjutan siin ajaveebis oma töödest ja tegemistest, aga ka neist asjadest, mis Eesti elus minu jaoks kõige olulisemad on."

Vabandan otsekohese tagasiside eest, kuid kahjuks on siinsed kirjutised küll pigem poliitilised sõnavõtud ning kardan, et ei väljenda autori isiklikke vaid erakonna seisukohti.

Kahju, näiteks töötusest ja sellga seotud probleemidest ning väljakutsetest võiks ju otse arutada. Milleks blogida poliitilisi loosungeid, mis ei anna alust mingiks intellektuaalseks aruteluks ning vaevalt isegi valijaid juurde toob.

Loodetavasti ei ole "tööd ja tegemised" sedavõrd sisutühjad ning õnnestub edaspidi siiski ka siin blogis süveneda sisulistesse probleemidesse ning jätta need poliitiliste mängude kirjeldused seljataha. Jõudu selleks!

ilves@metsas.ee said...

käies tänavail ma sala
ümber vaatan tihti
sest et kardan kui haikala
pol-minister pihli

jüri pihl on pannud mulle
jälitajaiks nuhid
ja ma tean et tema seda
vennaskonda juhib

kelle tööks on hoolitseda
et mul oleks paha
sättida just minu teele
porilombid maha

veel ma tean kui maanteenurgal
üksik breikar tantsib
see on pihli salamõrvar
sõpradele ansip