13.5.09

Miks sotsiaaldemokraadid toetasid valitsuse jätkamist?

Sotsiaaldemokraadid hääletasid äsja üksmeelselt praeguse valitsuse jätkamise poolt, sest valitsuskriis ei aita Eestil ülemaailmsest majanduskriisist tulenevaid raskusi võita, vaid hoopis võimendab neid probleeme.

Hea näide on siin meie naabermaa Läti, kus valitsuse vahetus majanduskriisi kõige raskemal hetkel ei lahendanud ühtki majandus- ega rahandusprobleemi. Läti uus valitsus on võrreldes Eesti valitsusega olnud teovõimetu oluliste otsuste tegemisel, ehkki erinevalt Eestist nõuab neilt endale võetud kohustuste täitmist rahalise karistusega ähvardades IMF. Valitsusevahetus aitas Lätis ainult leevendada valijate ebatavaliselt suurt umbusaldust võimuparteide vastu, mis oli kukkunud 2-5 protsendini.

Kuigi praegune Eesti valitsus on viimasel aastal teinud väga ebapopulaarseid otsuseid, on valijad nende otsuste vajalikkust mõistnud, sest valitsuserakondade toetus pole oluliselt langenud, vaid sotsiaaldemokraatide puhul koguni veidi tõusnud. Meenutan, et viimase avaliku arvamuse küsitluse kohaselt oli valitsusparteide toetus 27%, 14% ja 14%. Lihtne rehkendus näitab, et üle poole kindlat valimiseelistust omavatest valijatest toetab valitsusparteisid.

Me ei hääletanud valitsuse jätkamise poolt mitte selle pärast, et soovime oma ministrikohtadest kümne küünega kinni hoida. Sotsiaaldemokraadid on tänavu valitsusliidus oma tugevat selgroogu näidanud. Nii tugevasti, et eelmisel nädalal ähvardas peaminister Andrus Ansip ja Reformierakond meid valitsusest väljaviskamisega, kuna sotsiaaldemokraadid kaitsesid väga jõuliselt oma seisukohti näiteks töölepinguseaduse puhul. See tüli näitab, et sotsiaaldemokraadid suudavad valitsuses oma seisukohti edukalt kaitsta. Eelmises valitsusliidus, kus Reformierakonna partneriteks olid palju suuremat häältearvu omades Keskerakond ja Rahvaliit, lasti oravaparteil rahulikult oma poliitikat kehtestada.

Selgrootut käitumist suhtumises valitsusse näitasid viimasel nädalal hoopis Rahvaliidu liikmed, kes eelmisel nädalal jagasid juba ministrikohti lootuses, et sotsiaaldemokraadid sunnitakse valitsusest lahkuma ja asendatakse rahvaliitlastega. Lootus valitsusse pääseda oli ka põhjuseks, mis Rahvaliit nii pikalt venitas Keskerakonna algatatud umbusaldusega ühinemisega. Täna umbusaldasid rahvaliitlased sedasama peaminister Andrus Ansipit, kelle valitsusega nad olid valmis üleöö ühinema hoolimata Reformierakonna väidetavast rahvavaenulikust poliitikast, mille krooniks Rahvaliidu jaoks on ettepanek müüa riigieelarve tasakaalustamiseks reformimata metsamaad.

2 comments:

guard runner said...

hallo from italy

Anonymous said...

Ja sotsid ei ole Ansipiga praegu valitsuses? Ja sotsid ei nõustu siis metsamüügiga?

Hirmul on suured silmad...

Jürgen soovitaks stardikat.