15.5.09

Ansip otsib tuge üleeilsetelt umbusaldajatelt

Reformierakonna juhatus jahmatas täna avalikkust otsusega alustada koos IRLiga poliitilisi konsultatsioone valitsuse laiendamiseks Roheliste ja Rahvaliiduga, mis alles üleeile avaldasid peaminister Andrus Ansipile umbusaldust.

Sotsiaaldemokraadid jäävad huviga ootama, milline neist erakondadest, kes veel kolmapäeval soovis näha Andrus Ansipi lahkumist peaministri kohalt, avaldab vaid nädal hiljem soovi Reformierakonna esimehe juhitud valitsusega ühinemiseks. Mistahes erakond kaotab niimoodi käitudes oma näo, sest nii Roheliste kui Rahvaliidu jaoks tähendab valitsusega ühinemine kohe vajadust müüa kiirkorras reformimata metsamaad, millele nad siiani on jõuliselt vastu sõdinud.

Põhjus võimaliku uue valitsusliidu loomiseks on lihtne - mõlemat paremparteid häirib tugevasti asjaolu, et hoolimata vaid 10 kohast Riigikogus on sotsiaaldemokraadid end praeguses valitsuses tugevasti kehtestanud. Reformierakonda ning IRL-i häirib tugevasti see, et hoolimata väga raskest ajast on sotsiaaldemokraadid suutnud valitsusse kuuludes oma valijaskonda suurendada.

Praeguse kriisi põhjus ei ole niivõrd töölepingu seaduses, mille osas on sõlmitud kolmepoolseid kokkuleppeid ligi miljardi krooni kokkuhoidmiseks Töötukassa eelarves. Vaidlusaluseid küsimusi on veel vaid suurusjärgus 65 miljonit krooni. Vaidlus töötuskindlustuse seaduse üle on vaid ettekääne valitsusliidu lõhkumiseks, sest riigieelarve puhul haigutab praegu sotsiaalministeeriumi ja haridusministeeriumi eelarves üle 2 miljardi krooni suurune auk.

Kui Reformierakond lõhub praeguse valitsuse, võtab ta endale väga suure vastutuse. Kui valitsuskriisi tõttu ei õnnestu teha lähima poolteisekuu vältel vajalikke muudatusi riigieelarve tasakaalu hoidmiseks 3% piiril SKT-st, siis satub suurde ohtu eurorahale üleminekul 2011. aastal. Eurole üleminek enne 2011. aasta märtsis toimuvaid valimisi on aga viimane lubadus, mida peaminister ja Reformierakond oma valimislubadustest veel üldse täita suudavad.

P.S. Poliitiliste konsultatsioonide tempo sõltub muuhulgas ka Eesti kohtu tööst, sest teisipäeval saab Rahvaliidu liidrid Villu Reiljan teada, kas nad mõistetakse süüdi või mitte.

2 comments:

Jaanus said...

" mõlemat paremparteid häirib tugevasti asjaolu, et hoolimata vaid 10 kohast Riigikogus on sotsiaaldemokraadid end praeguses valitsuses tugevasti kehtestanud "

No see on küll väike liialdus, kuid paika peab kindlast see, et Reform tahab endale lihtsalt sõnakuulelikku puudlit. Siis veel sõnakuulelikumat kui olete teie. Samas on sellises majandusolukorras opositsiooni minek sotsidele tegelikult miljoni dollari võimalus. Riigikogu valimisteni on kaks aastat, rahulolematus kasvab. Aastaks 2011 on kõigil Ansipist juba kõrini ja tahetakse vahetust. Kuid minu hinnangul tegite te siiski vea Jüri Pihli valimisega etteotsa. Pigem vajaks sotsid nooremat esimeest - Sven Mikserit või Hannes Rummi ennast.

Anonymous said...

Pigem on asi ikkagi metsmaade erastamises ja RL-iga selles osas juba käed löödud. Töölepingusedus on suitsukatte tegemine.