8.10.08

Siim Kallas kandideerib europarlamenti?

Reformierakonna tänane teade selle kohta, et europarlamendi valimistel loodetakse kuuest kohast võita kogunisti kolm, viitab võimalusele, et Europarlamenti kandideerib nende esinumbrina Siim Kallas.

Lihtne loogika ütleb, et kolme koha võitmiseks peab mistahes erakonnal olema väga tugev esinumber. Sama tugev tegija nagu eelmisel korral sotsiaaldemokraatidele europarlamendis kolm kohta toonud Toomas Hendrik Ilves. Ja piisavalt tugev selleks, et pakkuda väärilist konkurentsi Keskerakonna esimehele Edgar Savisaarele.

Nii tugevaid tegijaid on Reformierakonnas kaks: peaminister Andrus Ansip ja Euroopa Komisjoni volinik Siim Kallas. Ametisoleva peaministri kandideerimine europarlamenti oleks ilmselt kogu Euroopas enneolematult pentsik tegu. Peaminister ei pruugi eurovalimistel ka sama palju hääli saada kui Riigikogu valimistel, sest tema talendi austajad soovivad kindlasti Ansipi jätkamist valitsusjuhina ega raatsi teda Brüsselile loovutada.

Seega jääb tipptegijaist üle ainult Siim Kallase kandidatuur. Toomas Hendrik Ilvesele tõi eelmistel valimistel mäekõrguse võidu tema vaieldamatult parim pädevus euroküsimustes. Järgmistel valimistel oleks just Siim Kallas euroküsimustes kõige suurema kompetentsiga ning valijate silmis seega kõige usaldusväärsem kandidaat.

Juba pikemat aega on Toompea kuluaarides teada tõsiasi, et Reformierakond on Siim Kallasele europarlamenti kandideerimiseks ettepaneku teinud. Väidetavalt vastas Kallas esimesel korral sellele ettepanekule eitavalt, kuid kindlasti on reformikad tema masseerimist jätkanud.

Europarlamenti kandideerimine ei välista Kallase jätkamist volinikuna, sest parlamendi valimised toimuvad enne uue komisjoni koosseisu selgumist. Võib valimistel ära osaleda ning siis valijate tugeva toetusega komisjoni naasta.

Pigem võib Reformierakond Kallast survestada just väitega, et kui Kallas toob eurovalimistel kõva häältesaagi, siis tagatakse talle koht ka järgmises komisjonis. Kui Kallas ei kandideeri, siis ... võib ehk teisigi häid kandidaate silmapiirile kerkida.

No comments: