14.10.08

Palju maksab üks vallaelanik?

Esimene ja mitte surmtõsine vastus on, et valitsus hindab kohaliku omavalitsuse üksuste ühinemise soodustamise seaduse muutmise seaduses (!) valla- või linnaelaniku hinnaks 625 krooni.

Teine ja tõsisem vastus on, et tegelikult valla- ega linnaelanikel muidugi hinnasilti küljes pole. Küll aga tahab valitsus hakata taas omavalitsuste liitumist rahaliselt jõuliselt toetama. Ühinemistoetust makstakse vastavalt omavalitsuse elanike arvule ning toetuse suurust tõstetakse nii, et valla- või linnaelaniku tinghind tõuseb 250 kroonilt 625 kroonile.

Senise hinnakirja järgi saanuks omavalitsused toetust minimaalselt 750 000 krooni ja maksimaalselt 1,5 miljonit krooni. Uue hinnakirja järgi on minimaalne ühinemistoetus 2 miljonit krooni ning maksimaalne 4 miljonit krooni.

Loodetavasti on vallavanemad ja linnapead uue tinghinnaga rahul ning see motiveerib neid tugevamaid omavalitsusi moodustama.

Kuigi ka Riigikogu põhiseaduskomisjoni arutelust käis läbi mõte, et meie lõuna- ja põhjanaabrite kogemuse kohaselt motiveerib omavalitsusi ühinema mitte toetus vallale või linnale, vaid senistele vallavanematele või linnapeadele.

No comments: