20.1.08

Savisaare rulett Jaan Poska nimelises mängupõrgus

Eilsest Eesti Päevalehtest sain teada, et Tallinna linnavalitsus hakkab ajaloolises Jaan Poska majas, mille remont maksis 30 miljonit krooni, lõbustama pealinna VIP-külalisi hasartmängudega.

Uhkusega on EPL-i ajakirjanikele demonstreeritud spetsiaalset "linna külalistele mõeldud ruletilauda".

Täpsustagu mind siinkohal ajaloolased, kuid minu teada ei olnud Eesti suurkuju Jaan Poska hasartmängur. Kindlasti ei mänginud ta oma paljulapselise perega ruletti majas, milles 13 viimast eluaastat elas. Seega pole ruletilaud ja hasartmängud uude linna esindushoonesse kavandatud mitte ajaloolist järjepidevuse tõttu, vaid praeguse Tallinna linnavalitsuse soove arvestades.

Julgen ennustada, et rahvasuus omandab Poska maja ruletilaud peagi "Savisaare ruleti" aunimetuse. See oleks Tallinna linnapeale suur au, tõstes ta Jossif Stalini kõrvale, kel teadupärast oli samuti omanimeline rulett.

Sama iseloomulik nagu ruletilaud on Poska tn 8 maja puhul see, et linnakodanikele jääb avatuks ainult maja tagumises osas asuv tuba, kuhu tehakse pisike Poska muuseum. Juba kadunud Koonderakonna aegadel kümmekond aastat tagasi ehitati Haaberstisse Lagle tallu nn August Mälgu muuseum. Kirjaniku mälestuse jäädvustamise asemel oli tegu hoopis linnakodanike mõnitamisega.

Lagle talu sai Mälk kingituseks president Konstantin Pätsilt ning ka see maja oli ajalooliselt tõesti tuntud. Taastatud Lagle talul polnud aga kirjanik Mälguga mingit pistmist peale ühe riiuli, kus tolmas paarkümmend Mälgu raamatut. Kogu oma aja kohta väga moodne hoone suure sauna ja tenniseväljakuga ehitati toonastele linnaisadele labrakate pidamiseks. Tundub, et nüüd on samasuguse eesmärgiga maja tehtud Kadriorgu, seekord poetakse lihtsalt Jaan Poska nime taha.
Lõpetuseks eriteade keskerakondlasele Max Kaurile, kes peab partei ülesandel ajakirjanduses vihast võitlust kasiinode vastu. Kui Keskerakonna linnavalitsus tõesti hakkab Poska majas enda ja VIP-külaliste meelt lahutama ruletti käiates, siis pole ühelgi keskerakondlasel enam mõtet meedias suure hasartmängude vastasena poosetada.

6 comments:

Anonymous said...

lingi alt küll ruletilaua kohta midagi välja ei loe.
anna palun õige link.

Anonymous said...

Artiklis pole küll ruletilauast juttu. Rumm, su kirjutis liig hüsteeriline savisaarevihkamine, et olla tõsiseltvõetav.

Hannes Rumm said...

Vaadake palun laupäevast EPLi paberlehte, kus on uhke ruletilaua foto ja fotoallkiri.
See on ju juba vana tõde, et onliinid ei kopeeri emalehti üks ühele...

Anonymous said...

Igal juhul täiesti mõttetu ja klaviatuurist imetud vingumine. Rumm, Eestis on palju pakilisemaid probleeme. Tegelege ikka nendega.

Hannes Rumm said...

Margus, ei ole nõus! Kui Keskerakond on ühe abilinnapea sõnutsi lubanud Tallinna maja maja haaval kasiinodest puhtaks rookida, siis maksumaksja raha eest ruletilaua ostmine linnaisade lõbustamiseks on põhimõtteline küsimus.

Anonymous said...

Ruletilaud pole veel kasiino. Samahästi võib öelda, et kaardipakk lauasahtlis on mängupõrgu.