4.1.08

Saakašvili: usun, et võidan esimeses voorus

"Usun, et võidan presidendivalimised esimeses voorus," kinnitas Gruusia liider Mihhail Saakašvili äsja rahvusvahelistele vaatlejatele Tbilisi hotellis Marriot toimunud briifingul. "Olen kindel ka selles, et me viime läbi ausad ja vabad valimised. Usun, et isegi juhul, kui valimistel tuleb teine voor, siis suudame ka need läbi viia ausalt."

Täna lõppevat valimiskampaaniat nimetas Saakašvili kõige pingelisemaks pärast Rooside revolutsiooni. Ta viitas sellele, et esimest korda on opositsioonil tugev valimiskampaania, kuigi möönis samas, et opositsiooni rahalised võimalused kampaaniat teha on märksa tagasihoidlikumad.

Saakašvili väitel on ta osalenud 2000-l kohtumisel valijatega, millel on kokku osalenud 400 000 inimest. "Varasematel valimistel on Gruusias võitmiseks piisanud 800 000 inimese toetusest, nüüd on ainuüksi minu valimisüritustel osalenud nii palju väga suurt toetust väljendavaid valijaid," rõõmustas ta.

Vastandina oma peamisele konkurendile Levan Gatšetšiladzele pakatas Saakašvili energiast, esines inglise keeles ning vastas prantsuskeelsetele küsimustele soravalt prantsuse keeles. Kohati oli Saakašvili ka silmatorkavalt agressiivne ning väga enesekindel teravatele küsimustele vastates.

Vihane mõttevahetus tekkis Saakašvilil nende Euroopa parlamendiliikmetega, kes uurisid, miks on opositsioonil palju vähem võimalusi valimisreklaamimi ostmiseks ning miks kardavad paljud ärimehed rahaliselt opositsiooni toetada. "Kui ärimehed väidavad, et nad kardavad opositsiooni toetada, siis tõestage seda! Mina seda ei usu!" väitis Saakašvili enesekindlalt.

Ekspresident meenutas, et Gruusias on pärast revolutsiooni olnud kuued valimised, mille rahvusvahelised valijad alati vabadeks ja ausateks tunnistanud. "Ja nüüd väidab opositsioon, et praegused valimised ei ole vabad valimised!" hüüatas Saakašvili. "Opositsioon istub tundide kaupa televisioonistuudios ja kurdab seal, et neid pole vaba juurdepääsu meediale!" ironiseeris ta.

Samas tõrjus ta veenvalt Gruusia võrdlemise Venemaaga. "Ühe minuti jooksul kritiseeritakse mind Gruusia televisioonis rohkem kui Putinit Vene telekanalites viimase viie aasta vältel kokku," kalambuuritses Saakašvili.

Saakašvili jäi enesele kindlaks ka ses osas, et suurt Gruusia ja rahvusvahelise avalikkuse pahameelt tekitanud otsus ajada 7. novembril laiali opositsiooni meeleavaldus, oli õige. "Gruusial on kodusõja kogemus ja need inimesed tahtsid valla päästa uue kodusõja," süüdistas ta opositsiooni. "Me kasutasime meeleavalduse laialiajamiseks sama pisargaasi, mida kasutab Saksa politsei, ja Prantsusmaalt imporditud kummikuule. Seega ei teinud me midagi teisiti kui teiste riikide politseid. Ja kui vaja, siis kasutame jõudu ka tulevikus."

Saakašvili meenutas, et ta ise lühendas oma ametiaega erakorraliste valimiste korraldamisega, sest põhiseaduse kohaselt kehtinuks tema volitused 2009. aasta kevadeni. "Ma otsustasin ise lühendada oma ametiaega, sest järgmised viis aastat on otsustava tähtsusega reformide läbiviimise seisukohalt. Pärast novembrikuiseid meeleavaldusi otsustasime anda inimestele võimaluse valida, kas nad tahavad seniste reformide jätkumist või mitte," selgitas ta.

No comments: