4.1.08

Saakašvili tugevaim konkurent kahtleb valimiste aususes

Gruusia tugevaim opositsioonikandidaat Levan Gatšetšiladze nägi äsja lõppenud kohtumisel rahvusvaheliste vaatlejatega välja väsinud. Tema kehakeelest ei olnud küll võimalik välja lugeda seda energiat, millega üheksa opositsioonipartei liit lubab Gruusia elu uueks luua.

Järgnevalt olulisemad mõtted tema esinemisest (kuna ta esines gruusia keeles, siis võib topelttõlke tõttu mõne mõtte sisu veidi nihestuda):

„Gruusias on olnud fassaadi-demokraatia. Valitsusel oli hea PR-poliitika, aga mitte hea poliitika riigi ja demokraatia arendamiseks.”

„Kunagi varem pole Gruusias olnud nii palju vange. Kunagi varem pole Gruusia kohtusüsteem olnud nii ebausaldusväärne. Ka telekanalid pole kunagi varem olnud nii tugevasti kallutatud.

Gruusia parlament muudeti president Saakašvili kummitempliks,. Olen ise parlamendi liige, aga ma lõpetasin parlamendi istungitel osalemise, kuna sellel polnud mingit mõtet. Seal ei toimunud mingisugust professionaalset debatti. Kõik see viis suurte meeleavaldusteni novembris.”

Gatšetšiladze kirjeldas pealtvaatajana pikalt politsei vägivalda 7. novembril. Tema väitel on võimupartei kasutanud süstemaatilist terrorit ühinenud opositsiooni kandidaatide vastu, neid on korduvalt pekstud ja ahistatud.

Kõigi opositsioonikandidaatide jaoks on olulisim lubadus asendada Saakašvili ebademokraatlik valitsemine demokraatliku ja õiglase riigikorraldusega.
Pöördudes rahvusvaheliste vaatlejate poole rõhutas Gatšetšiladze, et rahvusvahelise avalikkuse jaoks ei pea prioriteet olema Saakašvili jätkamine presidendina, vaid demokraatia areng Gruusias.

„See oli Gruusia avalikkuse ootus, et meie opositsioonilised erakonnad ühineksid presidendivalimisteks ning me olema valmis tulema võimule ja reaalselt võimu teostama.”

Kommenteerides üht oma põhilist valimislubadust kaotada Gruusias presidendi institutsioon ja muuta Gruusia täielikult parlamentaarseks riigiks, selgitas Gatšetšiladze, et päris loobuda presidendi institutsiooni kavas pole, kuid ühinenud opositsioon tahab presidendi võimutäiust tugevasti piirata.

Kuna opositsioon kavandab homsete valimiste järel suuri meeleavaldusi, siis paluti Gatšetšiladzel öelda, kas ta tunnistab valimistulemusi, kui homsed valimised on vabad ja ausad. „Ma kahtlen, kas homsed valimised on ausad,” vastas Gatšetšiladze. „Meil on selle kohta palju näiteid, konkreetseid fakte valimiseelse aja kohta.”

Samas möönis ta siiski võimalust, et kui homsed valimised tunnistatakse vabadeks ja õiglasteks, siis tunnistab ta nende tulemusi ka kaotajana.

No comments: