2.7.07

Miks Savisaar kaineks sai?

Kõigepealt suur aitäh kõigile laulu- ja tantsupeo kunstilistele juhtidele, õpetajatele ning korraldajatele eesotsas Aet Maateega ilusa peo eest! Usun, et parimaks tunnustuseks teile oli publikuarv, mis ületas minu mäletamist mööda poole võrra üle-eelmise noorte laulupeo publikuarvu. Ja mõistagi laste rõõm - mida koges ka minu 9-aastane tütar Anu oma esimesel peol - võimaluse eest sellisel peol esineda.

Aga nüüd järsult teemat vahetades ühe teise peo ja selle peakangelase juurde. Panen ka blogisse tänases SL Õhtulehes ilmunud artikli:

Miks ei osale Edgar Savisaar kunagi 24. veebruaril presidendi vastuvõtul? Sest ta joob Hundisilmal külameestega viina. Mida teeb Edgar Savisaar igal aastal juuli alguses? Poseerib mõnuga telekaamerate ees Eesti suurimal alkoholitarbimist promoval avalikul üritusel Õllesummer.

Savisaar seostas end pikki aastaid viina- ja õllejoomisega, sest nii kujundas Keskerakonna juht endale rahvamehe imago. Võttis pühade puhul viina nagu iga "õige" eesti ja vene mees. Näitas Õllesummeri vipist külalisena kõigile Petsidele ja Petjadele, et kuulus tipp-poliitik kasutab nendega õlg õla kõrval Makarovi flööti.

Ent sel suvel oleme ootamatult tunnistajaks sellele, kuidas Savisaar ja kogu Keskerakond on üleöö kaineks saanud – nagu Kalev Kallo pärast legendaarset mälukarallit Tallinna kesklinnas.

Mullune pohmell

Pohmell tabas Savisaart ja Keskerakonda juba mullu. Äkki avastati, et neil polegi Eesti valijatele ühtki uut ja Keskerakonnale ainuomast valimisteemat pakkuda. (Vene valijate toetuse tõi pronksmehe kaitsmine.) Astmelise tulumaksuga kolmandale ringile minna polnud võimalik ja raudtee riigistamisest jäi valimiste võitmiseks väheks. Seetõttu otsustas Keskerakond teha üheks oma põhiteemaks võitluse alkoholismiga.

See oli põhimõtteliselt õige otsus. Nii kurb statistika kui ka Viljandi vanasõna ütlevad ühtmoodi: viinaklaasis upub rohkem inimesi kui meres.

Sotsiaalminister Jaak Aab sõdis valimiskampaania ajal selle vastu, et avalikus kohas alkoholi pruugitakse, majandusminister Savisaar aga üritas piirata alkoholireklaami näitamise aega teles. Viimane katse kukkus küll üllatuslikult läbi, ehkki valitsuses olles olid Keskerakonnal oma alkoholipoliitika läbisurumiseks kindlasti palju paremad võimalused kui nüüd opositsioonis.

Varjab aprillihäbi

Pärast aprillikriisi püüavad Tallinna linnapea ja Harju maavanem iga hinna eest tõestada, et Keskerakond võitleb alkoholismiga viimase viinatilgani. Eks ikka selleks, et kustutada sellega valijate mälust Savisaare käitumine aprillikriisi ajal, mida enamik eestlasi käsitles riigireetmisena ning mis kukutas Keskerakonna populaarsuse eestlase seas seitsme protsendini. Keskerakond püüab meeleheitlikult juhtida ühiskonna tähelepanu alkoholimüügipiirangutele, et võimalikult ruttu ununeks Savisaare toetus neile keskpartei valijatele, kes 26. aprilli õhtul Tallinna vanalinnas viinapoode rüüstasid.

Et Keskerakonna võitlus alkoholi vastu pole siiras, näitas riigikogu viimane istunginädal. Valitsus tegi parlamendile ettepaneku tõsta järgmisel aastal õlle ja viina aktsiisi kokku 30% võrra. Peaminister Andrus Ansipile tähendas see ettepanek tema igapäevase pooleliitrise viinapudeli hinnatõusu 12 krooni võrra.

Esmaspäev. Eelnõu arutelu riigikogu rahanduskomisjonis. Kõik keskerakondlased toetasid Rahvaliidu ettepanekut vähendada alkoholiaktsiisi tõusu 10% võrra. Selline otsus oleks säästnud peaminister Ansipile tema igapäevase viinapudeli arvelt neli krooni päevas. Alkoholitööstusele oleks see otsus tähendanud suuremat käivet ja kasumit, riigieelarvele aga järgmise nelja aasta vältel 700–800 miljonit krooni vähem tulu.

Teisipäev. Vilja Savisaar kurtis riigikogu kõnetoolis, et meil maksab õllepudel sama palju nagu limonaadipudel. Sõnades nõudis Keskerakond seega alkoholi hinnatõusu, tegudes aga pidurdas hinnatõusu ja kaitses alkoholitööstuse huve.

Kolmapäev. Ainult tänu ajakirjanduse jõulisele sekkumisele toetas Keskerakond lõpphääletusel siiski alkoholiaktsiisi karmimat tõusu.

Palju kära, vähe villa

Kahjuks on Savisaare süsteemitu visklemine viinarindel andnud soovitule vastupidise tulemuse. Alkoholi asemel pöördub avalikkuse pahameel hoopis Savisaare ja Keskerakonna vastu, sest nende kahepalgelisus paistab läbi. Sotsiaaldemokraadina pooldan karmi alkoholipoliitikat, kuid kahjuks näen kõrvalt, kuidas Keskerakond pilastab populismi harrastades sellegi õige idee. Alles neil päevil saavad valitsusel täis esimesed 100 kriitikavaba päeva, kuid juba ammu enne seda tümitab valitsuse alkoholipoliitikat Keskerakond, kes kahe valitsuses oldud aastaga ise peaaegu midagi ära ei teinud. Eks Keskerakonna kõva kurtmine tulene ka teadmisest, et uus valitsus karmistab erinevalt eelmisest alkoholireklaami näitamise korda niikuinii.

Jääme huviga ootama, kuidas Savisaar sel aastal Õllesummeril käitub. Ilmselt ei poseeri ta enam, õllekann käes, vaid kuulab härdal ilmel mõnd kobedat kontserti. Rahvamehe elu pole kerge. Ühelt poolt on uutes oludes vaja oma imagot kainestada, teisalt aga Petsidele ja Petjadele näidata, et ta oskab ikka rahvaga koos olla.

7 comments:

Anonymous said...

Aga mina tahaks teada,miks sotsiaaldemokraat Hannes Rumm oma erakonna silmakirjalikkust ei taha näha ja kritiseerida?
Savisaare kallal ilkumimne ei ole ammugi originaalne,vastupidi,ärakulunud labane enese saba kergitamine.'
Miks sotsid,olles praegu valitsuses,ise ei astu radikaalseid samme alkoholi piirangute tegemiseks.
Tunnistagem ausalt,et lasite end odavalt ära osta reformierakonnal,võttes vastu teile absoluutselt mitte sobivad ministrite portfellid,eriti rahandusministri.'
Rahvastikuministri kohta nimetas Ansip ise kilekoti ministriks,mis oli selge negatiivne hinnang,sest nende minister Rummo oli seda nimetust väärt.
Hannes Rumm,astuge parem õigesse erekonda,sest teie meelsus ei ole sotsiaaldemokraatlik,kui meenutada teie esinemisi.
Savisaare mõnitamine teie reitingut ei tõsta,uskuge või mitte.
Padar on rahandusministrina teie erakonna kõige haledam tegelane,kes ei valda seda ala,olgu tal kui tahes head nõuandjad.
Täitke ikka hoolega oravate soove,mida Padar ongi teinud,küll siis saate vastavaid tulemusi kord maitsma.
Kukute kolinal läbi.
Aga Keskerakonna ebapopulaarsusest mõtlevate ja küpsete eestlaste seas võite ainult unistada.
Teie uitmõtted ei täitu.

Juhan said...

Täpsustuseks: 20% aktsiisitõusu 1. jaanuaril 2008 ja 10% täiendavat aktsiisitõusu 1. juulil 2008 teeb kokku tänasega võrreldes 32% kõrgema alkoholiaktsiisi. Kuna:
Momendil kehtiva alkoholiaktsiisi tähistame a krooniga.
20% tõusu 1. jaan. 2008 teeb a*0,2=0,2 a krooni aktsiisitõusu.
Seega aktsiisi 01.01. 2008 -->a+0,2a=1,2 a

10% aktsiisitõusu 01.06. 2008 suurendab aktsiisi 1,2a*0,1=0,12 a krooni võrra.
Aktsiis 01.06. siis 1+0,2+0,12=1,32 a ühikut.

Aktsiisitõus võrreldes praegusega on: 1,32a-a=0,32 a krooni
Protsentuaalselt siis:
0,32 a/a=0,32 ehk 32%

Olev said...

Mis selles halba on kui on paanikas terve K-erakond ja tõmbleb nagu Palts aastal 2005? Näiteks või Edgari seisukohad "VIP"-linnaametnik Valdmani suhtes. Annaks ainult jumal, et nad jätkaksid sedasi järgmiste valimisteni, sest siis saame jokitavast linnapeast lõpuks lahti!

Anonymous said...

eelmisele.
Mis tobedus,et keskerakond tõmbleb?
Kaugel sellest.
Keskerakonnal on parim aeg teha õigeid otsuseid vähemalt Tallinna piires,kus tal see võimalik on,vastupidiselt reformierakonnale,kes kaitseb alkotootjate huve.
Savisaar on igatahes parem linnapea,kui oli Jänes Tartus,kes põhjustas tartlaste seas palju rahulolematust kasvõi sellega,et krahmates omale üle riigi kõige suurema linnapea palga,ei raatsinud oma pensionäridele ühekordset toetust maksta nagu on tehtud Tallinnas,Pärnus ja veel mõnes väiksemaski omavalitsuses.
Ei nurise Tallinlased tegelikult oma linnavalitsuse üle,mida meedia üritab üle forsseerides rõhutada.
Oravate korruptiivseid tegemisi ei võimendata,sest meedia on nende käpa all.
Tõnis Palts lõigi nad sellepärast valitsusest minema,Tallinna linnas.
Sotsid võiksid koostööd teha maailmavaateliselt sobivama keskerakonnaga,kuid nad on ju libasotsid,minnes taas kokku parempoolsetega.
See tõestab,et nad ei ole õppimisvõimelised,korrates ikka jälle oma vigu.
Head põrumist neile.
Keskerakond püsib ikka edasi sama tugevana,hoolimata oma vigadest,sest kellel neid ei ole,millisel erakonnal?

Anonymous said...

Vägagi õõvastav on ilmselt keskerakondliku kallutatusega anonymuse mõtteavaldusi lugeda. Vähemalt eestlaste silmis pole Keskerakond juba ammu see ainus, parim ja usaldusväärsim erakond. Ja ammu on möödas need ajad, mil sotsiaademokraate seostati kommunistliku maailmavaatega. Vaadake maailmas ringi - kui mitmes riigis on sotsid võimul ja neid riike ei saa kuidagi võtta kui pahempoolse suunitlusega riike. Rünnata rahandusministrit ei ole kuigi soliidne - ükski minister ei saa olla absoluutselt pädev kõigis küsimustes, selleks kantslerid-nõunikud ongi, vastasel juhul piisaks vaid ministrist, sekretärist ja ehk ka autojuhist. Aeg on lihtsalt edasi läinud ja olla sotsdemokraat ei tähenda vasempoolsele maailmavaatele kiidulaulu laulmist.

Y galerii said...

Tiiu: "Vaadake maailmas ringi - kui mitmes riigis on sotsid võimul ja neid riike ei saa kuidagi võtta kui pahempoolse suunitlusega riike."

Hmm. ega neid riike vähemalt Euroopas eriti palju pole. Suurbritannia, mis veel? Ei tulegi kohe meelde.

Savisaart hakatakse alati sõimama eriti siis kui endal mingi jama soolas. Nii on see olnud viimased 20 aastat.

Anonymous said...

Oh, kuis aeg lendab, juba 20 aastat! Ei tule nagu meelde, kes siis Keskerakonda (kui ta ikka siis olemas oli) sõimas. Kui, siis EKP. Aga tore, et kesikud ka HR blogi loevad.