12.6.07

Alkoholitööstus rullib üle Riigikogu?

Alles see oli, kui valitsus ja Riigikogu otsustasid tõsta järgmisel aastal alkoholiaktsiisi 30% võrra. See number kirjutati valitsuse otsusega ka riigieelarve strateegiasse, mis kujundab Eesti riigi kulusid ja tulusid aastani 20011.

Aga juba eile tegi Rahvaliit Riigikogu rahanduskomisjonis ettepaneku piirduda alkoholiaktsiisi tõusu puhul vaid 20% suuruse tõusuga. Rahvaliitu toetasid ka Keskerakond ja Rohelised. Aktsiisi 30% tõusu poolt olid sotsiaaldemokraadid ja IRL, erapooletuks jäid Reformierakonna liikmed. Seega läks opositsiooni ettepanek läbi.

Eelmisel nädalal pälvis suurt tähelepanu Rahvaliidu eelmise Riigikogu koosseisu ajal tehtud ettepanek lubada ainsa avaliku kohana suitsetamist kasiinodes. Kahjuks avastas ajakirjandus ja avalikkus selle kasiinodele tehtud Riigikogu „kingituse” alles tagantjärele, siis, kui seadus juba jõustus. Karta on, et ka seekord tahab Rahvaliit teha „kingitust” ühele mõjukale huvirühmale.

Viinatöösturite väide aktsiisitõusu pidurdamiseks on võimalik osakaalu kasvamine. Aga kindlasti ei sõltu salaviina osakaal Eesti turul sellest, kas viinapudeli hind tõuseb 8 või 12 krooni, kuna maksuvaba viinaäri on ülikasumlik niikuinii.

Õlletöösturid võitlevad aktsiisitõusu vastu väitega, et meie õlle aktsiis on juba niigi kõrge ning selle tõus peletab Eestist eemale alkoholituristid. Ka ses väites on põhjust tõsiselt kahelda, sest 55 sendi suurune õllepudeli hinnatõus ei mõjuta kuidagi ühegi välisturisti ostueelistusi ning pole kuidagi seotud õlle hinnaga Raekoja platsi välikohvikutes.

Lõpliku vastuse küsimusele, kas Riigikogu enamus toetab rahva tervise või alkoholitööstuse huvisid, annab eelnõu hääletus homsel Riigikogu istungil.

Alkoholiaktsiisi vähendamine jätab riigieelarve ilma 100 miljonist kroonist aastas. Nagu ütleb üks kogenud rahandusministeeriumi ametnik: koolimajad ja haiglad ei sünni pühast vaimust, neid ehitatakse maksudest laekunud raha eest.

Sotsiaaldemokraadid alkoholitööstuse lobbyle järgi ei anna. Homne hääletus näitab, kuidas käituvad teised parlamendiparteid, kas nad hääletavad rahva tervise või alkoholitööstuse kasumi poolt.

2 comments:

Muidumeez said...

Huvitav, et kui keskid kisavad pidevalt sellest, et joomist oleks vaja piirata, siis mis kuradi pärast nad äkki aktsiisi vähendamise poolt hääletavad?

Anonymous said...

Äkki austet rahvaesindaja seletaks sama teema teist tahku, miks sotsid ei toetanud alkoholi müügipiiranguid? Kuidas ikkagi on selle alkoholimeeste lobile kõvasti-kõvasti vastuseismisega?