13.6.07

Toetan õlletööstust. Tarbijana

Toetan hea meelega Eesti õlletööstust tarbijana, kuid mitte Riigikogu liikmena alkoholitöösturitele kingitusi tehes. (Vabandan viinatöösturite ees, neid toetan ka tarbijana väga vähe.)

Äsja lõppes Riigikogus hääletus, kus selgus, et alkoholitöösturitele Rahvaliidu ettepanekul kingitust siiski ei tehta.

Rahvaliidu kingitus ehk valitsuse kavandatust 10% võrra väiksem alkoholiaktsiis oleks Eesti riigieelarvele järgmise nelja aasta vältel maksma läinud 700-800 miljonit krooni. Sel taustal soovitan vaadata suuremate alkoholitööstuste kasumeid - Saku Õlletehas teenis 2006. aastal ajaloo suurim kasumi - 142 miljonit krooni - ning A. le Coq 147 miljonit krooni kasumit. (Muidugi ei tulnud kogu see kasum alkohoolsete jookide müügist.) Liviko pole targu oma kasuminumbrit avalikustanud, vaid rõhutab pressiteadetes neid numbreid, mida viinatööstus riigieelarvesse maksudena tasub.

Riigikogus võib mõni meel muutuda üllatavalt kiiresti. Veel esmaspäeval näitas hääletus Riigikogu rahanduskomisjonis, et vähemalt opositsioonierakonnad toetavad alkoholitöösturite soovi pidurdada aktsiisi tõusu. Töösturite soove toetasid lisaks Rahvaliidule ka Keskerakond ja Rohelised.

Tänaseks olid õnneks meelt muutnud Keskerakond ja Rohelised. Alles teisipäeval kurtis keskfraktsiooni juht Vilja Savisaar Riigikogu kõnetoolis, et limonaadipudel maksab Eestis millegipärast sama palju nagu õlle- või siidripudel. Täna hääletasid Vilja Savisaar ja tema kolleegid siiski kõrgema aktsiisitõusu poolt. Rahvaliit jäeti võitluses alkoholiaktsiisi tõusu vastu üksi, mõnevõrra toetasid neid üllataval kombel mõned Reformierakonna liikmed, ehkki reeglina valitsusliidu liikmed valitsuse eelnõudele vastu ei hääleta.

Sotsiaaldemokraadina ei pea ma maksude tõstmist häbiasjaks. Kõige õiglasem on maksustada just nende toodete tarbimist, mis rikuvad inimeste tervist ehk siis tubakat ja alkoholi.

Samuti Rahvaliitu kuuluv Õlleliidu tegevjuht Cardo Remmel hirmutas täna tarbijaid sellega, et õlle hind tõuseb järgmisel aastal poole võrra. Ehk et praegu 10 krooni maksev õllepudel maksab järgmisel aastal 15 krooni.

Kindel on see, et aktsiisitõus kergitab õlle hinda 60 senti pudeli pealt. Olen valmis kihla vedama, et ka väidetav linnaste ja pakendite hinnatõus ei viska õlle hinda 15 krooni peale. Ja et Soome turistid ei sõida 60 senti kallima õllepudeli pärast tulevikus Tallinnast edasi Riiga.

No comments: