23.6.07

Uut tüüpi fond professor Olevi Kulli mälestuseks

Tartu Ülikooli Sihtasutuses on seni tudengite toetamiseks fonde loonud valdavalt need vilistlased või nende sugulased, keda elu teise maailmasõja ajal mööda maailma laiali pillutas. Viimastel aastatel on õnneks üha rohkem omanimelisi fonde või stipendiume loonud ka Eesti ettevõtted (eile anti välja näiteks Mobi Solutionsi ja Playtechi stipendiumid).

Eile loodi Tartu Ülikooli Sihtasutuses uut tüüpi mälestusfond, mille asutajateks on väljapaistva teadlase õpilased ja kolleegid mitte ainult Eestist vaid kümnetest välisriikidest. Selle fondiga mälestatakse professor Olevi Kulli ning toetatakse ökoloogia eriala noorteadlaste osalemist rahvusvahelistel teadusnõupidamistel ja töötamist erialaga seotud välismaiste teadusasutuste juures.

Nii laia asutajate ringiga fond on uudne. Loodetavasti läheb uus fond ilusasti käima ning esimene stipendium õnnestub välja anda juba sügisel.

Professor Olevi Kull (22.07.1955 – 31.01.2007) oli kaasaegse Eesti üks rahvusvaheliselt tunnustatumaid teadlasi, kelle uurimused fotosünteesiaparaadi ja lehestiku kohanemisvõimest valgustingimustele on juba muutunud teadusvaldkonna klassikaks. Nagu ütles eile tema kolleeg Martin Zobel, kuulub Olevi Kull omas valdkonnas 0,5% maailma enimtsiteeritud teadlase hulka ning ühispublikatsioone on ta avaldanud koos kolleegidega kümnetest riikidest kõikidest maailmajagudest välja arvatud Antarktika.

Eile said Tartu Ülikooli Sihtasutuselt stipi väga erinevad õppijad - alates esimese kursuse informaatikatudengist kuni majandusteaduskonna viimase aasta doktorandini. Seetõttu julgustan kõiki Tartu tudengeid julgelt sihtasutuse stipendiumitele kandideerima. Nagu kinnitavad senised stipendidaadid, midagi üle mõistuse rasket selleks ei nõuta ning stipendiumisummad (eile välja jagatud olid vahemikus 15 - 50 000 kroonini) on kõvaks abiks.

No comments: