11.6.10

Kes on Tallinna presidendikandidaat 2011. aastal?

Neli aastat tagasi 23. septembril kogunesid tuhanded tallinlased Estonia kõrvale Tammsaare parki ja laulsid koos Tõnis Mägi, Maarja-Liis Ilusa, Ivo Linna ja teiste tuntud muusikutega presidendikandidaat Toomas Hendrik Ilvese toetuseks.

Enamus neist inimestest ei läinud korraldajate üllatuseks kontserdi lõppedes koju, vaid jäi Estonia juurde valimistulemusi ootama. Kui siis vastvalitud president paar tundi hiljem Estonia rõdule astus, tervitasid teda südamest tulnud rõõmurõkatusega tuhanded pealinlased.

Kahjuks juhtus neli aastat tagasi ka nii, et kuigi toetuskontsert ja avaliku arvamuse küsitlused näitasid tallinlaste ülekaalukat toetust Ilvesele, ei hääletanud erinevalt linlaste tahtest ükski Tallinna esindaja valimiskogus Ilvese poolt. Selle põhjuseks olid paar sätet presidendi valimise seaduses, mis andsid Keskerakonnale võimaluse võtta endale kõik 10 pealinna valijameeste kohta. Nii tekkis olukord, kus valijameeste kogus Tallinna linna esindanud Keskerakonna ja viimase armust ka mõned Rahvaliitu kuuluvad valijamehed eirasid täielikult linlaste enamuse tahet.

Sama ebaõiglane loogika kehtis ka pea kõigi teiste üle 10 000 elanikuga linnade kohta, kust presidenti lähetati valima rohkem kui üks valijamees. Kahjuks kehtis toona põhimõte „võitja võtab kõik“, mitte demokraatlik ja õiglane põhimõte, et valijamehed jagunevad Toomas Hendrik Ilvese ja Arnold Rüütli vahel õiglaselt vastavalt sellele, kui palju kummalgi kandidaadil linnavolikogudes toetust on.

Juba neli aastat tagasi rõhutasid sotsiaaldemokraadid, et selline süsteem on ebademokraatlik ning seda tuleb muuta. Viimaks sai eile Riigikogu põhiseaduskomisjoni heakskiidu nelja erakonna, sealhulgas loomulikult ka sotsiaaldemokraatide esitatud eelnõu, mis muudab presidendi valimise seadust nii, et valijameeste kohad jagunevad järgmisel aastal linnavolikogudes õiglaselt opositsiooni ja koalitsiooni vahel.

Tallinna näitel tähendab seadusemuudatus seda, et 2011. aasta septembris jagunevad 10 valijamehe kohta Keskerakonna ja teiste erakondade vahel vastavalt nende esindatusele linnavolikogus. Seega ei kordu enam olukord, kus kogu Tallinna nimel valib pealinlaste presidendikandidaadi sisuliselt ära Edgar Savisaar üksinda.

Kui seadust aga ei muudeta, siis toetavad kõik pealinna 10 valijameest veidi enam kui aasta pärast üksmeelselt Keskerakonna presidendikandidaati, kuigi võib juba ette kindel olla, et Eesti kodakondsust omavate pealinlaste enamuse toetust ei kogu Keskerakonna kandidaat niikuinii.

Praeguseks pole endine sotsiaaldemokraatide esimees Toomas Hendrik Ilves veel otsustanud, kas ta kandideerib ka järgmiseks presidendi 5-aasta pikkuseks ametiajaks. Aga tänu seadusemuudatusele võib kindel olla, et kui ta seda teeb, siis kogub Ilves erinevalt eelmisest korrast ka Tallinna valijameestelt toetushääli, sest uus valimiskord on õiglasem.

See lugu ilmus veidi lühendatult ka tänases Linnalehes.

1 comment:

Anonymous said...

Kui juba muutmiseks läks, siis oleks tulnud ikkagi anda presidendivalimine rahva kätte. Sellisel juhul oleks Ilves 100%-lise tõenäosusega ka teise ametiaja saanud. Valijameeste puhul pole see sugugi kindel.