8.6.10

Delfi küsib, mina vastan

1. Kuidas hindad Rahvaliidu nn ühendajate leeri põrumist ja mida see tähendab enne järgmisi RK valimisi?
Rahvaliidu ja sotside ühinemise ebaõnnestumine tähendab seda, et suur osa Rahvaliidu tegusatest liikmetest kolib enne 2011. aasta Riigikogu valimisi mõnda teise erakonda. Nagu elu näitab, eelistab suur osa vasakpoolse mõtteviisiga rahvaliitlastest liituda sotsiaaldemokraatidega, aga kindlasti leidub rahvaliitlaste seas ka liberaalse ja konservatiivse maailmavaate kandjaid.

Paljud Rahvaliidu vallajuhid erakonda vahetama ei kiirusta, kuid kuna Rahvaliit jääb niikuinii järgmisel aastal valimiskünnise taha, siis lahkuvad nemad erakonnast enne järgmisi omavalitsuse valimisi ja jätkavad parteitutes valimisliitudes või mõnes muus erakonnas.

2. Mida tähendab sotsidele, kui järgmisse parlamenti pääsevad KE, IRL, RE ja SDE?
See on ülisuur muutus kogu Eesti poliitika jaoks, kui esimest korda taasiseseisvunud Eestis on parlamendis esindatud ainult neli erakonda. Niisugune muutus näitab hoolimata paljude inimeste rahulolematusest erakondadetegevuse suhtes võimu koondumist senisest märksa väiksema arvu parteide kätte. Tõenäoliselt koosneb sellisel juhul järgmine valitsusliit algusest peale kahest erakonnast. Sotside jaoks tähendab ainult nelja partei kuulumine parlamenti juhul, kui erakondade toetuse valmistel oluliselt ei muutu, et meie võimalused järgmisesse valitsusse kuuluda on luua valitsusliit kas Reformierakonnaga, Keskerakonnaga või Keskerakonna ja IRLiga.

Selle intervjuu põhjal valminud nupuke ilmus hiljuti Delfis.

No comments: