18.12.09

Ausa Riigikogu liikme medali laureaat

Suureks üllatuseks avastasin tänasest Eesti Päevalehest, et olen ajakirjanik Mirko Ojakivilt pälvinud sümboolse ausa riigikogu liikme medali. Pärast president Rüütli antud Valgetähe teeneteristi on see minu teine teenetemärk:

"Esimese ja seni ainsa riigikogu liikmena on Hannes Rumm rahvale üritanud selgitada, kuidas kujunes riigikogus presidendi uueks ametipalgaks 5200 eurot. Suur tänu Sulle, Hannes, teen ettepaneku premeerida Sind sümboolselt ausa riigikogu liikme medaliga."
Pikemalt: http://www.epl.ee/artikkel/485112

Minu enda jaoks on Riigikogu ja kõrgemate riigiteenijate palkade kõige olulisem siiski see sõnum, mida rõhutasin tänase Linnalehe minikolumnis:

Sotsid ei taha oma palka määrata
Kahjuks lõppes tänavune aasta Riigikogu jaoks eriti kurvalt, sest Reformierakonna ja Keskerakonna toel võeti vastu uus kõrgemate riigiteenijate palgaseadus, mis õigustatult solvab väga paljusid inimesi.

Sotsiaaldemokraadid selle seaduse poolt ei hääletanud, sest meie arvates on põhimõtteliselt vale, kui Riigikogu liikmed ise endale palka määravad. Pakkusime selle asemel välja Soome ja Rootsi mudeli, kus parlamendiliikmete palga määrab üldtunnustatud inimestest koosnev sõltumatu kolmeliikmeline töörühm. Parlamendi liikmed saavad meie naabrite juures just nii suurt palka, kui sõltumatu töörühm vastavalt majanduse olukorrale määrab.

Muide, ka Soomes ja Rootsis pahandas avalikkust kaua aega see, et parlament määras ise oma palga suuruse. Need süüdistused lõppesid kohe, kui palka hakkas määrama sõltumatu töörühm, mille liikmeid ühiskond ei kahtlustanud omakasus.

Reformierakond ja Keskerakond valisid kahjuks selle tee, et Riigikogu määras oma palga ise ning seetõttu muutub Riigikogu palgateema järgnevatel aastatel teemaks, mis tekitab Eestis mõttetuid pingeid ja vähendab inimeste usaldust oma riigi vastu.

No comments: