22.3.09

Jaak Allik tegi sotsiaaldemokraatidele komplimente

Tänases Vikerraadio Jutusaates üllatas Jaak Allik kuulajaid sellega, et ennustas oma erakonnale Rahvaliidule sügisestel omavalitsuste valimistel kehva valimistulemust ning sellest tulenevalt lähenemist sotsiaaldemokraatidele.

Esmalt üllatas Allik saate lõpus Marko Reikopit avaldusega: „Mulle tundub, et Eesti sotsiaaldemokraatial on täna tulevikku.“

Kohe seejärel tegi ta komplimendi sotsiaaldemokraatide uuele esimehele: „Igati huvitav on sotsiaaldemokraatide uue juhi valik. Tugev, väga heade organisaatorivõimetega isiksus – Jüri Pihl.“

Allik pidas vajalikuks, et Eestis tekiks tugev vasaktsentristlik erakond. „… peale omavalitsuste valimisi peaks poliitiline pilt muutuma ja situatsioon järgmisteks parlamendivalimisteks peaks olema selline, et on juba midagi valida,“ soovis ta.

Allik eitas vastuseks saatejuhi küsimusele kindlalt Rahvaliidu võimalikku ühinemist Keskerakonnaga, küll aga märkis ta: „Võib-olla hakkab (pärast omavalitsuste valimisi) kasvama Sotsiaaldemokraatlik Erakond. Kui valimiste tulemusena selgub, et Rahvaliidul ikka suurt perspektiivi pole, siis liigub (Rahvaliit) sotsiaaldemokraatia poole.“

Meenutuseks niipalju, et mõne aasta eest Rahvaliidu esimeheks valitud Jaanus Marrandi tegi sotsiaaldemokraatide suunas innukaid, kuigi avalikkusele märkamatuks jäänud lähenemiskatseid. Paraku ei meeldinud see erakonna sisulisele juhile Villu Reiljanile ning Rahvaliit loobus kiiresti lähenemiskatsete tegemisest.

Kogenud poliitikuna saab Jaak Allik aru, et pärast võimalikku põrumist tänavustel valimistel ei jää Rahvaliidul peale liitumise midagi muud üle. Nagu võib aimata tänasest intervjuust, eelistab Allik liituda sotsiaaldemokraatide, mitte Keskerakonnaga.

1 comment:

Anonymous said...

Iseenesest vana mõte uuesti öelduna.

Hetkel tundub, et olulisem mehhaanilisest liitumisest on Rahvaliidu ja sotside koostöö sisuliseks ja toimivaks muutumine.

Loodame, et mõlema partei uued esimehed ponnistavad selleks, et tulevikus oleks eestis sotsiaalse ja hooliva maailmavaatega valitsus.