15.2.08

Veelkord valitsusliidu tervisest ja surmast

Eesti Päevaleht palus mul vastata mõnele küsimusele valitsusliidu elu ja tervise kohta. Küsimused ja vastused said sellised:

Kuidas on Teie hinnangul praegu koalitsiooni tervis? Kõige üldisemas mõttes.

Üks nali ütleb, et terve inimene on see, kel iga päev valutab ise kohast. Täpselt sama põhimõte kehtib ka valitsusliitude puhul. Sel päeval, kui praeguses valitsusliidus enam ühtki tüli pole, on see valitsusliit surnud.

Kas praegused erimeelsused (eelkõige töölepinguseadus, alkoholimüük, hiinlaste terminal) on „poliitika tegemise“ juures normaalne nähtus?

Oluline on teha vahet maailmavaateliste poliitiliste erimeelsuste ja jutumärkides poliitika tegemise vahel. Sotsiaaldemokraatidel tekkis Reformierakonnaga vihane vaidlus töölepinguseaduse pärast, sest meie väärtushinnangud on selles küsimuses põhimõtteliselt erinevad. Ka vaidlus võimaliku Hiina hiigelinvesteeringu või Tallinn-Tartu maantee rahastamise pärast on tõsised küsimused, sest tegemist on ülisuurte investeeringutega, mis mõjutavad tuhandeid inimesi väga pika aja vältel.

Väga asjaliku arutelu teema peaks olema ka alkoholipoliitika, aga kahjuks käivitas Keskerakond sel teemal pärast aprillikriisi populismiralli, mis on nakatanud veel mõnda erakonda.

Millest on Teie hinnangul koalitsioonisisesed erimeelsused alguse saanud? Kas nüüd tagasi mõeldes oleks pidanud osa asju pärast valimisi koalitsiooniläbirääkimistel rohkem selgeks tegema?

Valitsusliidu erimeelsuste kõige olulisem põhjus on asjaolu, et iga valitsusliidu sees käib alati omavaheline võistlus valijate toetuse pärast. Seejuures käib kõige vihasem võitlus just maailmavaatelt lähedaste ning seega ka sarnaste valijate pärast võistlevate erakondade vahel nagu näitavad ka viimaste päevade uudised.

Teiseks pole Eestis vist kunagi varem olnud nii uimast opositsiooni nagu praegu. Kuna väline surve puudub, siis jätab see rohkem ruumi valitsusliidu siseseks rebimiseks avalikkuse tähelepanu pärast.

Päevaleht tegi sellest usutlusest kena kommentaari võttes oma küsimused vahelt välja.

No comments: