20.2.08

Tallinn ruulib maailma mitmevõistluse pealinnana

Pärast eelmist nädalavahetust ruulib Tallinn maailma kergejõustikus mitmevõistluse pealinnana, kuna enamus nii meeste kui naiste mitmevõistluse tänavustest tipptulemustest sündis siin.

Meeste seitsmevõistluse tänavusest IAAF-i maailma esikümnest on täpselt pooled tulemused sündinud Tallinnas. Alles üheteistkümnendal kohal tänavuses edetabelis on Roman Šebrle, aga ka olümpiavõitja ja maailmarekordimees tegi oma senise hooaja margi Erki Noole korraldatud Reval Hotels Cupil.

Peaaegu sama muljetavaldav pilt on naiste viievõistluses, kuigi IAAF pole kahjuks tänini suutnud oma edetabelisse Reval Hotels Cupi naiste tulemusi kanda. Naiste edetabelit juhib napilt Ljudmilla Blonska (mullu Osaka MM-il Carolina Klüftile tõsise lahingu andnud ukrainlanna) Tallinnas tehtud uue Ukraina rekordiga 4771 punkti. Esikuuikus on Tallinnas tehtud tulemustega ka Natalja Dobrõnska 4758 ja Tatjana Tšernova 4717 punktiga. Lisaks neile on sel hooajal 4700 punktis enam kogunud veel kolm mitmevõistlejat.

Viimastel aastatel tasemelt veidi alla kukkunud Reval Hotels Cupil oli viimati nii kõval tasemel aastal 2004, kui 6350 punktiga võitis Šebrle ja tuli samal aastal ka olümpiavõitjaks. Tänases Kalev Spordi saates Time Out ennustas Erki Nool, et just tema võistluse võitnud Andrei Kravtšenko ja sama punktisummaga teiseks jäänud kasahh Dmitri Karpov + Roman Šebrle + Brian Clay ja võibolla ka Maurice Smith Jamaicalt jagavad Pekingis OM-medalid.

Omalt poolt pakun, et vähemalt kaks kümnevõistluse medalit võtavad tänavu Pekingis need mehed, kes äsja ka Tallinnas võistlesid. Vaevalt suudab Roman Šebrle esimese kümnevõistlejana OM-kulla võita 34-aastasena, aga medali võtab ta tänu kogemustele ja stabiilsusele siiski. Kulla peavad Brian Clayga ära jagama Kravtšenko ja Karpov.

Muuseas - Karpovit ei oodanud pärast pronksmedali võitu Ateena OM-il ükski oma riigi ajakirjanik, ainsana intervjueerisid teda paar eestlast. Ja väga liigutav oli see, kui suur mees võõraste ajakirjanikega vesteldes korraga pisaraid poetades ütles, et pühendab oma medali äsja vähki surnud emale. Just selle emotsiooni ajel soovin sümpaatsele ja vahetule Karpovile edu ka Pekingis!

No comments: