12.2.08

SL Õhtulehe "nagu kolm tilka vett" Indrek Tederist

Äsja valis Riigikogu 80 poolthäälega uueks õiguskantsleriks advokaat Indrek Tederi. Uue õiguskantsleri valimisele eelnenud debatis esines nauditavalt SL Õhtuleht, kelle mõne nädala vältel ilmunud juhtkirjad sarnanesid üksteisele nagu kolm tilka vett:

Tedremäng, 23.1.
"Teder on suurepärane õigusspetsialist, kes veel mõni nädal tagasi polnud õiguskantslerikohast sugugi vaimustuses. Ta on kahe suure lahingu lävel. Kas võtta vastu pakkumine hakata õiguskantsleriks või jääda omanimelisse büroosse ning asuda võitlusse Merko suuromaniku Toomas Annuse õiguste eest."

Elu või surm, 11.2
"Kui tõesti saab õiguskantsleriks Indrek Teder, maadevahetuse kangelaste Andres Sarri ja Toomas Annuse advokaat, jääb miski hinge närima."

Klikikantsler, 12.2
"Samas ei võimaldanud Tederi esimesed mõtteavaldused tekkidagi illusioonil, nagu saaks temast kogu rahva õiguskantsler. Esmalt meenutas Teder oma kaitsealuse Siim Kallase 10 miljoni afääri, seda täielikuks jamaks nimetades. Ka maadevahetuse skandaalis pole ta oma kundede kaitsel emotsioonidega kitsi olnud. Arvaku ta ise mida tahes, laiade masside jaoks on ta olnud eelkõige rikaste ja ilusate advokaat ning ta pole seda arvamust uue ameti künnisel ka kõigutama kippunud."

Olles SL Õhtulehe põhimõttekindluse üle veidi hambaid teritanud, teen tabloidlehele komplimendi ühe tänases lehes ilmunud loo eest. Eelmisel nädalal pressiti Eesti pressi ühte Tööandjate Keskliidu kirja mustandit, mille mullu oktoobris koostas advokaadibüroo Teder, Glikman & Partnerid. Tööandjate Keskliit keeldus seda kirja peaministrile läkitamist ning seetõttu tekkis küsimus, miks see kirja mustand just nüüd ja nii jõuliselt meediasse jõudis.

Esmalt tõlgendati kirja väljailmumist ühe osana Merko PR-kampaaniast, kuna kirjas kaevati selle üle, et maadevahetuse protsessi kistud ärimeestele tehakse Eesti õigussüsteemis liiga. Ent SL Õhtuleht viitab täna võimalusele, et selle kirja mustandit kasutati ka Indrek Tederi vastase luukerena.

Eilsel Riigikogu põhiseaduskomisjoni istungil tunnistas Indrek Teder küsimustele vastates, et tema ongi palju tähelepanu pälvinud, kuid käiku mitte läinud kirja autor. Teder lisas ka umbes sellise lause: Olen advokaadina kirjutanud kümme korda kangemaid kirju, mis on ka käiku läinud.

Teder möönis, et tedagi üllatas vana kirja mustandi välja ilmumine vahetult enne õiguskantsleriks nimetamist ning ta seostas seda oma kirglike vaidlustega mõne ajakirjanikuga, milles jurist ja ajakirjanikud jäid eriarvamusele.

Samas rõhutas Teder, et tõmbab õiguskantslerina väga selge joone vahele oma eelmisele tööle advokaadina. Jõudu ja meelekindlust talle selleks!

No comments: