12.7.07

Kes suurendab lõhet rikaste ja vaeste vahel?

Kurb tõsiasi on see, et Eesti elanikkonna rikkaima ja vaeseima viiendiku sissetulek erines 2004. aastal 5,9 korda, Euroopa Liidus keskmiselt oli erinevus 4,9 korda. Rumalasti käitus peaminister Andrus Ansip, kes need andmed kahtluse alla seadis. Veel rumalamalt käitub Edgar Savisaar, kes neile numbritele tuginedes süüdistab just Ansipit vaeste probleemide eiramises.

Alates 2002. aasta algusest on Eestis enam-vähem kahe aasta kaupa ametis olnud kolm valitsust. Esimest juhtis Siim Kallas, teist Juhan Parts ning kolmandat Andrus Ansip.

Millised erakonnad on selle kuue aasta vältel valitsenud ja seega ka ebaeuroopaliku ebavõrdsuse eest vastutavad?

Kõik kuus aastat on võimul püsinud Reformierakond. Aga - oh üllatust! - teist ja kolmandat kohta jagavad Keskerakond ja Rahvaliit. Seega vastutavad koos Reformierakonnaga ebavõrdsuse eest pea samavõrra ka KeRa-lased, kes sõnades on alati just vaesemat rahvast kaitsnud.

Kui 2004. aastal oli ebavõrdsus Eestis suur ja sotsiaalkulutused väikesed, siis peab Edgar Savisaar kõigepealt selgitama, miks Keskerakond ise aastatel 2002-2003 õiglasema Eesti heaks midagi ära ei teinud.

5 comments:

Y galerii said...

No Rumm. Ära mängi lolli! Ebavõrdsusideoloogia ja praktika koos hüüdlausega "Parempoolsusel pole Eesti alternatiivi!" võttis kasutusele ikkagi 90-ndate alguses Isamaa (koos Mõõdukatega) ning Reformikad on lihtsalt traditsiooni jätkanud. Muidugi, ega KE pole tõesti siin suurt ära teinud, kuid põhjused ja juured on siiski hoopis mujal.

Agris said...

Eh, Hannes! Kui KeRa su blogi loeks, siis oleks kohe vastus selge - ega siis ühe-kahe aastaga saagi midagi ära teha (kuigi väga thatsime)ja va Ansip ei lasknud ning üldsegi on Eiki seal sajandi alguses kõik juba niiiiii untsu keeranud (nt tugeva haigekassa tegemine ;)

Anonymous said...

Hannes,
ega reformi rinnaga kaitsmine Eesti sotsiaaldemokraatiat ikka ei edenda.
Millalgi tuleb sotside ja Savisaare vahelt läbi jooksnud musta kassi õõnestustest üle saada ja püüda ka Eestis valitsusi maailmavaate järgi moodustama hakata.

vallikas said...

Eelmise aasta sissetulekute järgi erines Eesti vaeseima (Piirissaar) ja rikkaima valla (Viimsi) elanike keskmine brutosissetulek 3,2 korda.

Ühes sai tulu 20, teises üle 6000 inimese. See kõneleb ju üsna selgest ebavõrdsusest.

Tervitades,

Martin

Anonymous said...

Kas on maailmas riiki, kus valitseks tõeline võrdsus? Ei vist, aga me peame siiski arvetama, et 15 aastaga ei ehitata ühtegi riiki valmis, seda enam, et tuleb meeles pidada, millise mõttelaadiga süsteemist me välja astusime. Ja tookord me valisime ju parempoolsuse. Valitsuse ja Riigikogu peamine ülesanne on seda lõhet vähendada alustades iseendist, mõtlen nende palkade ümberarvestamist igas kvartalis. Hüvitistest pole mõtet rääkidagi. Võib vastu vaielda, et need kulud on eelarves pisikesed ja sellega nagunii vaeste olukorda ei paranda. Seda on väitnud kõik RK koosseisud ja valitsused. See on tõesti nii, kuid see torkab silma ja tekitab kibedust, samuti ülirikaste praaliv elulaad.