16.2.07

Maa-õhk tüüpi mehed

Kes on maa-õhk tüüpi mehed? Need on teise sordi tegelased, kes paisatakse ajakirjandusse siis, kui tõsised tegijad oma käsi määrida ei taha. Seletan värske näite varal.

Eile andis president Toomas Hendrik Ilves IRLile valusasti vastu koonu, jättes välja kuulutamata pronksmehe-seaduse. Muidugi said isamaalased aru, et nende tippjuhtidel pole mõtet presidendiga vaidlema hakata. Populaarse presidendi sarjamine on sama tark tegu nagu vana bumerangi minema viskamine. Aga kuidagi reageerima pidi.

Seepärast tulistas IRL täna välja Tallinna linnavoliniku Tarmo Kruusimäe, suus sõnad: Jokk off, härra president! Ja veel hulga sooje südamlikke sõnu. Mida ei tahtnud välja öelda Laar ega Veskimägi, ütles vähemalt endine punkar ja andunud jalgpallifänn IRLi südamelt ära.

Reformierakonna maa-õhk mees on nende fraktsiooni pesamuna Silver Meikar. Hiljuti oli Reformierakonnal vaja ennast õigustada Eesti Raudteelt altkäemaksu küsimise asjus. Et süüdistusi tõrjuda, tulistati välja Silver Meikar, kes süüdistas Pealtnägijale info ette söötmises isiklikult Mart Laari.

Mõiste maa-õhk poliitik tuli käibele juba 1992. aastal, mil toonane Isamaa fraktsioon suunas vaenlastele peale Jaanus Betlemi. Betlem esines alati kurjalt ja käredalt, aga häda oli selles, et niisugune tigedus mõjus ka mehe oma mainele halvasti. Siit siis ka võrdlus maa-õhk raketiga, mis teadupärast on relv ühekordseks kasutamiseks.

Maa-õhk meestel ei maksa meelt heita. Näiteks Evelyn Sepp kuulus Riigikogu keskfraktsiooni arsenalis alguses samuti maa-õhk riiulisse, aga on end sealt üles töötanud.

IT kiire areng on mõjutanud ka maa-õhk mehi. Varem oli maa-õhk poliitikute kasutamiseks ainus võimalus pressiteade, nüüd tulistatakse nende sõnumeid edukalt välja ka blogide abil.

3 comments:

Anonymous said...

Tähelepanuväärselt terane tähelepanek. Muidugi on igal parteil neid maa-õhk tüüpi mehi-naisi vaja. Kojamehe valik lapsesuuks on ka õige, sest ega tal suures poliitikas perspektiivi pole. Action-manina on ta aga hea. Tegelikult pole tal ju midagi kaotada, poliitiku maine on tal olematu, Jalgpallihaigla aktiivse tegelase mainele tuleb aga selline aktsioon ainult kasuks. Nii et win-win projekt

Anonymous said...

Aga... nii võib inimesele lausa mulje jääda, et Hannes Rumm ei armasta Silver Meikarit väga. :D D D

Hannes Rumm said...

Kristjan, mul on Silver Meikarist kahju. Ta on lapselikult rõõmus iga võimaluse üle erakonda meedias esineda ja minu meelest ei saa aru, kuidas teda musta töö tegemisel lihtsalt ära kasutatakse.