22.2.07

Uudissõna - lausing

Hardi Volmer (animaator, karikaturist, Singer-Vingeri solist, teatrikunstnik, filmirezhissöör jne) istus täna kannatlikult Tallinna linnavolikogu mudaigaval istungil. Istus, kuni sai inspiratsiooni ja leidis ühe Eesti rahvale kahjuks väga omase nähtuse tähistamiseks lühikese ja lihtsa uudissõna - lausing.

Tänane Tallinna linnavolikogu istung kaotas teadupärast kogu sära pärast seda, kui Elmar Sepp teatas oma otsusest kolm kuud puhata. Seega jäi ära ka volikogu aseesimehe umbusaldamine korruptsioonikahtlaste vanalinna korteritehingute pärast, mille käigus 2-3 miljonit krooni maksunud kortereid müüdi külmkapi hinna eest inimestele, kes juriidiliselt on sundüürinikud, tegelikult aga kinnisvaramiljonärid.

Ent koos Elmar Sepaga kadus keskfraktsioonist distsipliin ning volikogus puhkes mokalaat küsimustes, millest muidu Sepa punase pliiatsi dirigeerimisel kiiresti üle ratsutatakse. Iseäranis kirglik mõttevahetus puhkes ühe IRLi esitatud otsuse eelnõu pärast, millega taheti välistada Tallinna rahaline toetus neile kultuuriüritustele, kus müüakse alkoholi.

See eelnõu pani kahvlisse võitleva karsklase, Tallinna volikogu kultuurikomisjoni esimehe Tarmo Lausingu. Ühelt poolt oli IRL teinud mõistliku ettepaneku, teisalt ähvardas see otsus jätta Tallinna rahalise toetuseta Õllesummeri, tudengipäevad ja linnaosades korraldatavad jaanituled. Kõik need toredad üritused, millel keskerakondlased eesotsas Edgar Savisaarega avasõnu ütlevad ja end rahvameestena näitavad. Või mida korraldavad keskerakondlased ja nende lähisugulased - nagu näiteks Õllesummer.

Kõik loetletud üritused on väga populaarsed. (Õllesummer ka ülikasumlik.) Paljude osalejate jaoks populaarsed aga just põhjusel, et tähendavad grupiviisilist lausjoomingit. Tarmo Lausing vehkles nagu tumm leilis, et kiita Keskerakonna karskuspoliitikat ning samal ajal õigustada seda, miks Tallinna linn maksab peale massilistele lausjoomingutele.

Tarmo Lausingu aktiivsel osalusel kulus selle küsimuse arutelule tund, kulus teine. Kuni sotsiaaldemokraat Hardi Volmer oma muhedal moel tähendas: lausjooming on liiga pikk ja keeruline liitsõna. Edaspidi võiks öelda mitte "lausjooming", vaid lihtsalt "lausing".

Sädelevalt sõnamänguline luuletaja Arno Vihalemm kirjutas kunagi vist Johannes Aavikust ajendatult read: Ja se sönna löi läbbi/ kui käbby.

Teie abiga, head lugejad, lööb läbbi kui käbby ka "lausing". Tarmo Lausing igatahes väitis, et isegi Hundisilmal tähistatakse ülehomme esimest korda iseseisvuspäeva nii, et külamehed jäävad lausinguta.

No comments: