8.12.10

Rohelised panevad "katuseraha" Gaia haridusse

Kohe-kohe Riigikogus vastu võetava 2011. aasta riigieelarvest said rohelised 16 miljonit krooni katuseraha selle eest, et nad hääletaksid riigieelarve, aga ka teiste seaduseelnõude poolt nagu näiteks kurikuulus allikakaitse seadus.

Kõige värvikam või täpsemini kõige rohelisem neist ettepanekutest on kindlasti 19 173 euro ehk 300 000 krooni eraldamine Gaia haridusprogrammi arendamiseks.

Mis on Gaia haridus? Lühitutvustus ütleb nii: "Meie kui kogu inimkonna vajadust Gaia (ehk Maaga) harmooniliselt koos eksisteerida tingib ainuüksi fakt, et see on ainus planeet, mis meil hetkel kasutada on. Me oleme temast täielikus sõltuvuses ning meie ellujäämine sõltub oskusest tegutseda planeedil nii, et Gaia suudaks säilitada eluks vajalikku keskkonda. Sellest tulenevalt vajame me uut ja terviklikku käsitlust sellest, kuidas elada nii, et me selle tõsiasjaga kõikides eluvaldkondades arvestaksime.

Rahvusvaheline Ökokülade Võrgustik (The Global Ecovillage Network – GEN) on seisukohal, et kõige edukam viis selle mõtteviisi edendamiseks on haridus. See peab olema uus üleilmne õpetus kohtumaks 21. sajandi väljakutsete ning võimalustega. Need on teadmised, mis annavad arusaamise Maast ehk Gaiast kui tervikust, mille üheks osaks oleme ka meie – inimesed. Õpetus jagab praktilisi oskusi jätkusuutlikuks ja harmooniliseks koostoimimiseks koos kõige olevaga."

Seni on Eestis 2005. aastal Šotimaal loodud Gaia haridust jagatud ainult Rocca al Mare Kooli gümnaasiumiõpilastele ja tehtud tutvustav infopäev Tallinna Ülikooli alternatiivpedagoogidele. Nüüd panevad rohelised Gaia hariduse uute kursuste läbiviimisele oma katuserahast veel 300 000 krooni, mis näitab hästi, kes mida Eesti arengu seisukohalt esmatähtsaks peab.

Kolmandal lugemisel tegid valitsusparteid riigieelarvesse mitu mõistlikku parandusettepanekut , näiteks eraldati 23 miljonit krooni saarlaste ja hiidlaste praamipileti hinna alandamiseks. Aga rohelistele, Mai Treiali ja Ester Tuiksoo isiklikele katuseprojektidele paarisaja tuhande krooni kaupa raha pudistades naeruvääristati riigieelarvet, sest tegelike probleemidega tegelemise asemel osteti igaks juhuks lisahääli.

No comments: