17.6.09

Roheliste esimesed triibulised

Roheliste erakond on Eesti poliitikas seni olnud täiesti süütu, sest nad ei ole kunagi kusagil võimul olnud ega ühegi olulise otsuse eest vastutanud.

Täna puhkes Riigikogus lisaeelarvega seonduvate seaduste arutelul naer ja aplaus pärast Roheliste parandusettepaneku nr 24 hääletamist. Selle parandusettepanekuga soovisid rohelised jätta muutmatuks senise õppelaenu tagasimaksmise ja kustutamise korra, mida vähemusvalitsus õppelaenu võtnud inimeste jaoks kõvasti ebasoodsamaks muudab. (Samasisulise ettepaneku tegid kõik opositsioonierakonnad.)

Kui aga roheliste parandusettepanek saalis hääletusele pandi, siis ei toetanud nad ise oma ettepanekut. Mis tegi ülejäänud Riigikogu liikmetele kõvasti nalja.

Roheliste näiliselt skisofreenilise käitumise põhjus on lihtne - nad müüsid oma toetuse paremparteidele 86 miljoni krooni eest täiendavasse energiasäästu programmi. Jagades toetussumma roheliste fraktsiooni liikmete vahel selgub, et näiteks Marek Strandergi hääl Riigikogus maksab 14,3 miljonit krooni.

Vähemusvalitsuse toetamisega oma poliitilise süütuse kaotanud roheliste puhul on kõige kurvem see, et suure tõenäosusega vajab vähemusvalitsus nende toetust ainult homseni, mil võetakse vastu lisaeelarve ning töölepinguseadus. Siis algab Riigikogu suvevaheaeg ning septembriks-oktoobriks võib poliitiline olukord juba tundmatuseni muutunud olla.

Seetõttu pole viimastel nädalatel rohelistele vähemusvalitsuse toetamise eest lubatud kommiraha ja seaduseelnõude puhul üldse kindel, kas see raha ka tegelikult kunagi energiasäästuks kasutusele võetakse ja kas esialgu paremparteide toetuse saanud seadused jõustuvad.

Nii võib juhtuda, et sümpaatse mõtteviisiga sümpaatsetest inimestest koosneva erakonna esimene katse osaleda võimu teostamisel jääb ka viimaseks ning täiesti tulemusetuks.

No comments: