9.12.08

Suurem volikogu ei tähenda suuremaid valitsemiskulusid

Täna ründas Keskerakond Riigikogus ettearvatult uut Tallinna valimiskorda, mille me koos viie kolleegiga neljast erakonnast pakkusime välja eelmisel reedel.

Eelnõu õiguslikest vaidluskohtadest andis hea ülevaate Riigikogu suures saalis toimunud arutelu. Õiguslikult võib kõiki seadusi lähtuvalt oma huvidest tõlgendada nii ja naa ning just seda Keskerakond täna tegi. Ja öeldagu Riigikogu suures saalis, mida tahes annavad vaidluste puhul lõpuks oma õigusliku hinnangu Riigikogu enamuse töö kvaliteedile president, vajadusel ka õiguskantsler ja riigikohus.

Mind häiris Keskerakonna puhul enim siiski see, et eelnõu hakati eile ründama ettekäändel, justkui suurendaks see Tallinnas valitsemiskulusid, kuna volikogu liikmete arv suureneb.

Seepärast on mul heameel, et täna otsustasid minu erakonnakaaslased Tallinna linnavolikogust teha ettepaneku külmutada ka Tallinna volikogu liikmete hüvitis senisele tasemele. See hüvitis on teadupärast samuti seotud Eesti keskmise palgaga ehk võrdudes viimastel aastatel poole keskmise kuupalgaga.

Volikogu liikmete sissetulekute külmutamine on igati mõistlik ettepanek ajal, mil Riigikogu on külmutanud kõigi põhiseaduslike institutsioonide palgatõusu, mis on samuti seotud Eesti keskmise palgaga. Ma väga loodan, et Keskerakond, mis väga muretseb Tallinna linna valitsemiskulude kasvu pärast, toetab seda ettepanekut Tallinna linnavolikogus, sest teadupärast on neil seal absoluutne häälte ülekaal ning selle ettepaneku saatus sõltub just neist.

Kaugemas tulevikus võib linnavolinike hüvitist valimiskulude kokkuhoiuks aga suisa vähendada, sest varasematel aastatel on volinikud kohati oma tööd päris tasuta teinud. Nende otsuste tegemine on volikogu enamuse ehk Keskerakonna kätes.

Lõpetuseks veel üks soovitus Tallinna valitsemiskulude kokkuhoiuks: linna propagandaeelarve on järgmisel, valimiste aastal, kasvanud juba 50 miljoni kroonini. Kui tõepoolest Tallinna linna valitsemiskulude pärast muretseda, siis seal on kärpimisruumi küll ja veel. Kui 50 miljonist kroonist pool maha tõmmata, saab 25 miljoni eest ehitada tuttuue lasteaia, mis toob rõõmu 120 noorele perele. Just 25 miljoni krooni maksis ja just 120 kohta on äsja Pirital Padriku tänaval valminud uues lasteaias.

Ehk korraldab Tallinna linn järgmisena internetiküsitluse: kas tallinlased tahavad 25 miljoni krooni eest uut lasteaeda või ajalehte Pealinn ning lugematuid Keskerakonda ülistavaid saateid erinevates meediakanalites?

1 comment:

Anonymous said...

Kuid mida see reaalselt tähendab? Milline oleks Tallinna volikogu koosseis praegu uue seaduse puhul.