27.9.07

Kiri Maret Maripuule

Tere, Maret!
Kirjutan Sulle esimest korda. Kõhklesin pikalt, kas kirjutada või lihtsalt helistada. Aga kuna Sa ise eelistad kolleegidega suhelda ajakirjanduse vahendusel, siis kirjutan ka mina Sulle ajalehes Sotsiaaldemokraat.

Sel suvel kurtsid Sina ning Sinu alluvad sotsiaalministeeriumist ikka ja jälle meedias, et rahandusminister Ivari Padar ei anna piisavalt raha AIDSi ennetuseks, puuetega inimeste eest hoolitsemiseks ning milleks kõigeks veel.

Mul on heameel, et Ivari Padar Sulle meedias sama mõõduga ei vastanud ning jätkas eelarvearutelu rahandusministeeriumis ja Stenbocki majas. Aga mul on väga kahju, et Sa AIDSiga ennetusega tegelevaid inimesi, puuetega inimesi ning tuhandeid teisi inimesi asjata hirmutasid.

Seetõttu pean vajalikuks vähemalt tagantjärele ehk pärast 2008. aasta riigieelarve kava heakskiitmist valitsuses tõe jalule seada. Tõsi on ju see, et võrreldes vastu võetud 2007.aasta eelarvega kasvab sotsiaalministeeriumi eelarve 9,7 miljardi krooni võrra eelarves, mille maht on kokku 96 miljonit krooni. AIDSi ennetusraha vajalik summa 125 miljonit krooni oli selles meeletus eelarvekasvus kindlasti algusest peale olemas.

See oli Sinu enda otsus pikendada esimese asjana eelarve kasvu arvelt vanemapalka ning kulutada selleks 493 miljonit krooni eelarvekasvust. Ka Sinu teised prioriteedid kõnelesid selgelt keelt sellest, et seadsid esikohale mõnede valimislubaduste täitmise. See valik oli Sinu, sest teistelgi ministritel olid kaunis vabad käed oma ministeriumi eelarve piires otsuste tegemiseks.

Ent pärast oma eelistuste paika panemist hakkasid Sa ajakirjanduse vahendusel rahandusministrilt ja peaministrilt lisaraha nõudma. Ähvardades vastasel korral jätta rahastamata kogu AIDSi-ennetuse ning veel paljud vajalikud tegevused.

Niimoodi ei ole eelarvearutelude käigus end üleval pidanud ükski minister ega ministeerium juba õige mitu viimast aastat. Olgu nad mistahes erakonnast. Nii ei käitunud ka need ministrid, kelle eelarved kasvavad järgmisel aastal sootuks vähem kui Sinu juhitud ministeeriumil.

Tead ju väga hästi, et väärinfo esitamine ajakirjanduses ei ole ühe ministri süütu survevahend kolleegide vastu, vaid psühhoterror. Selle psühhoterrori ohvriks langesid sajad sotsiaalministeeriumi haldusala töötajad ning kümned tuhanded abivajajad.

Loodan, et Sinu kummalise käitumise põhjuseks oli kogenematus. Aga kardan, et tegu ei ole pelgalt kogenematusega. Ei ole eriline riigisaladus, et Maret Maripuu kahetseb sotsiaalministriks hakkamist kibedalt. Oled ise paljudele kolleegidele ja tuttavatele kurtnud, et lasid end rumalast peast peaminister Andrus Ansipil ära rääkida ning hakkasid sotsiaalministriks. Vaevalt suudab head tööd teha minister, kes juba 150 päeva pärast ametisse astumist kurdab kolleegidele oma kurba saatust.

Kui Sa siiski leiad endas jõudu sotsiaalministri tänamatut tööd jätkata, siis soovin Sulle selleks jõudu ning arukust lahendada probleeme moel, mis säästavad Sinult ja riigilt tuge ootavaid inimesi.

lugupidamisega
Hannes Rumm,
Riigikogu liige, sotsiaaldemokraat

See artikkel ilmus ajalehe Sotsiaaldemokraat.

2 comments:

Anonymous said...

Hannes, oled ise pisut Rahandusministeeriumi demagoogia lõksus. Esiteks liialdad, nagu Rahandusministeeriumgi, Sotsiaalministeeriumi eelarvetõusuga. Enamik sellest tõusust on sotsiaalmaksu arvelt, mille kasutamine on seadusega määratud ja sotsiaalministril ei ole vabu käsi selle ümberjaotuseks. Sama on ka suure osa muude tõusudega- need on juba seadustega võetud kohustuste täitmiseks. Teiseks- vanemahüvitise pikendamise otsus ei olnud ju Maripuu mõte- kas see mitte 3poolselt valitsuse moodustamise ajal juba ära ei otsustatud, enne kui üldse ministrikandidaatidest räägiti? Ja kolmandaks küsimus - kui riigieelarve tegemine on nii lihtne, et Rahandusministeeriumi roll on ainult ministeeriumitele eelarvepiiri ütlemine, siis miks on Rahanduse eelarveosakonnas nii palju inimesi tööl? Kas koalitsiooniläbirääkimiste ajal ei suudetud lubaduste summasid arvutada ja nende täitmiseks eraldi rahasid paika panna? See on absurdne, kui lubadused lepitakse kokku, aga ministeeriumitele Rahandusministeeriumi ametnike arvutatav-jaotatav eelarve piirsumma valitsusprogrammi lubadusi ei arvesta. Ehk oleks Padaril paslik sellist ametnike juhitud eelarve-protsessi pisut ümber korraldada?

Hannes Rumm said...

Liialdajale,
Maret Maripuu on vähemalt viimase kahe valitsuse jooksul ainus minister, kes on käitunud nii ebaeetiliselt, et pidanud eelarvekõnelusi ajakirjanduses demagoogitsedes. Kuigi eelarveprotsess on olnud täpselt ühesugune kõigi ministrite, ka eelmise sotsiaalministri jaoks.

See on selline inimeste terroriseerimine meedias, mida ei õigusta miski. Koalitsioonilubadustest niipalju, et suur hulk neist kõigis ministeeriumites täideti esimeses eelarves osaliselt või lükati täitmine edasi. Laine Jänes jättis näiteks kogu ringiraha toetuse maksmise 2009. aastasse, ehkki ka see on koalitsiooni kindel lubadus.

Loodan, et teil seal sotsminis on tulevikus rohkem vastutustunnet.