11.9.07

Kes kardab Allar Jõksi?

Või õigemini - kes kardab seda, et õiguskantsler Allar Jõks töötab selles ametis veel 7 aastat?

Esimesena andis märku sellest, et populaarsel õiguskantsleril on palju vaenlasi, Reformierakonna üks mõjukaimaid liikmeid Rain Rosimannus augusti lõpus parteilehes Paremad uudised ilmunud artiklis:

"Oma ametiperioodi lõpetav õiguskantsler Jõks on kahtlemata olnud rohkem poliitik kui kõrge riigiametnik. /.../ Kõik me mäletame tema suurejoonelisi ajakirjanduslikke väljaastumisi vaesuse ja koolivägivalla vähendamise, tervishoiukorralduse muutmise ja lastehoolduse võimaluste parandamise teemadel. /.../ Paha lugu on ainult see, et ühelgi neist teemadest ei ole lahendused põhiseaduse järgi õiguskantsleri võimkonda kuuluvad."

Taustaks niipalju, et Eestis täidab õiguskantsler ka seda rolli, mis Põhjamaades jaguneb mitme erineva ombudsmani vahel. Ehk et ta kaitseb ka nende inimeste põhiõigusi, kes seda ise teha ei suuda. Näiteks laste või vaimuhaigete õigusi.

Kohe kiitis Rosimannusele takka Riigikogu Keskfraktsiooni esimees Ain Seppik, kes veidi diplomaatilisemalt väljendudes teatas, et Jõksi ametiaja pikendamisel seisavad ees diskussioonid.

Rosimannuse kirjutisel oli kaks eesmärki. Esimene eesmärk oli valmistada avalikkust ette selleks, et Jõksi asemele leitakse mõni "apoliitilisem" kandidaat. Rosimannuse teine eesmärk oli avaldada survet president Toomas Hendril Ilvesele, kes esitab Riigikogule õiguskantsleri (enam-vähem samaaegselt ka riigikontrolöri ja Eesti Panga nõukogu esimehe) kandidaadi.

Kui liita kokku Keskerakonna ja Reformierakonna hääled Riigikogus, siis on selge, et KeRe ühise vastuseisu korral pole Jõksil jätkamiseks vähimatki võimalust. Rosimannuse artikkel viitaski just võimalusega, et kui presidendi kandidaat on Allar Jõks, siis võib ta Riigikogus ka läbi kukkuda.

President alles alustas eile konsultatsioone parlamendiparteidega, et pakkuda välja parlamendi enamusele vastuvõetavad õiguskantsleri, riigikontrolöri ja EP nõukogu esimehe kandidaadid.

Ent sotsiaaldemokraatidelt kuulis Ilves juba eile, et me toetame Allar Jõksi jätkamist õiguskantslerina ka järgmisel seitsmel aastal. Just sel lihtsal põhjusel, miks KeRe näib Jõksi kartvat - ta on sõltumatu ja seega valitsusele pahatihti tülikas partner.

Aga Eesti vajabki just sellist õiguskantslerit, kes on valitsusele ja Riigikogule võrdne, mitte mugav partner. Vajame õiguskantslerit, kes kaitseb eelkõige ühiskonna huve ning tasakaalustab teisi põhiseaduslikke institutsioone. Mitte mõnda "apoliitilist" juristi, kes vaatab Eestit kitsalt läbi paragrahvi.

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.