5.4.07

Savisaare isatapja kompleks

Täna õhtul võttis Edgar Savisaar tagasi selle, mis talle tugevama õigusega kuulub - Tallinna linnapea ametiraha.

"Kas linnapea Jüri Ratas ei saanud tõesti oma tööga hakkama?" küsisid minult mitmed ajakirjanikud pärast seda, kui Edgar Savisaar sundis ta Tallinna linnapea kohalt lahkuma.

Minu meelest võis Ratase vabastamise põhjus olla hoopis vastupidine - Savisaar hakkas kartma, et noorem linnapea on liiga hea. Ratas sai valimistel korraliku tulemuse ning ilmutas kohati liiga iseseisva mõtlemise märke.

"Peidame poisi parlamendipinki, muidu sirgub temast teine Sven Mikser," võis Savisaar mõelda. "Kasvab minu tiiva all suureks meheks ja kui tunneb, et tiivad juba kannavad, lendab Keskerakonnast kaugele eemale."

Kindlasti oli üks Savisaare linnapeaks naasmise põhjus asjaolu, et sel ametipostil on võimalik palju paremini erakonna eelarvet täita kui parlamendi asespiikrina või opositsioonijuhina Riigikogus. Eriti kinnisvaraarendajate äri edu Tallinnas sõltub sellest, kas suhted linnavalitsusega on soojad või külmad. Kui toetad parteikassat soliidsete summadega, äri õitseb.
Kui parteikassa arvelt kokku hoiad, maksab see kurjalt kätte. Mõelge näiteks selle peale, kui hästi läheb äri Sakala keskuse lammutajatel ning kui kehvasti Keskerakonnaga tülli pööranud Endel Sifil.

Ratas jäi sellistel jutuajamistel ettevõtjatega, kus tuli jõuliselt kehtestada erakondlikud huvid, liiga pehmeks, Savisaar saab sedasorti linnajuhtimisega temast kindlasti palju paremini hakkama.

No comments: