16.4.07

Annan vande jääda ustavaks Eesti Vabariigile...

Küsimus mälumängureile: kui pikk on Riigikogu liikme ametivanne?

Vastus: väga lühike, vaid üks lause ehk 19 sõna: "Asudes täitma oma kohustusi Riigikogu liikmena Riigikogu XI koosseisus, annan vande jääda ustavaks Eesti Vabariigile ja tema põhiseaduslikule korrale."

Ometi kogesin eile omal nahal, et nende sõnade selge ja kõlava häälega üles ütlemine Riigikogu saalis tekitab veidi suuremat stressi kui tunniajase otsesaate tegemine Kuku raadios. Jutt on lühike, aga mõte sügav. Tundus, et ka kolleeg Aivar Riisalu, kes muidu ka tõsiseid asju vähemalt väliselt lõõpides teeb, oli ametivannet andes ebatavaliselt kammitsetud ja tõsise olekuga.

Läksin esimest korda Toompeale tööle 92. aasta sügisel. Postimehe reporteriks. Veetsin Riigikogus aastatel 1992.-94. päris palju aega. (Eks olen ajakirjanikuna hiljemgi Riigikogu tegemistega end enam-vähem pidanud kursis hoidma.) Seetõttu võin kinnitada, et eilne pilt erines üheksakümnendate aastate algusest nagu öö ja päev.

Riigikogu liikmed on välja sõelutud läbi palju tihedama ja ühtlasema sõela. 92. aastal võtsid ses saalis koha sisse küll Jaan Kross ja Jaan Kaplinski, aga teisalt ka sellised tegelased nagu Jüri Toomepuu, Aime Sügis, Kalle Kulbok, Jaanus Raidal jt. Välismaa ajakirjandus ei pajatanud toona Eestist edulugusid, vaid kirjeldas meid kui lollidemaad, kus üks protestipartei tahab Eesti riigipeaks kutsuda Inglise printsi ning populaarseim poliitik on äärmuslike vaadetega USA eruohvitser. Nüüd on Riigikogu liikmete tase ühtlasem ja nende ettevalmistus parem, sest isegi Võta Petsi sugusel telestaaril ei õnnestunud vaid kolme kuu pikkuse hoojooksu pealt parlamenti hüpata.

Ent teisalt oli 15 aasta tagasi Riigikogu käes palju suurem võim kui praegu, sest ühiskond oli välja kujunemata ning just esimene Riigikogu koosseis pani paika tänase Eesti vundamendiks olevad seadused: kodakondsus- ja välismaalaste seadus, maksuseadused, lõi alused ettevõtete erastamiseks jne jne.

Kui sõnastada ümber üht Lennart Meri parimat võrdlust, siis esimene taasiseseisvumisjärgne Riigikogu oli nagu eskimo kajakk, mis võib ühiskonna ümber pöörata ühe aerutõmbega, aga tänane Riigikogu on nagu tanker, mille interts on nii suur, et millegi ümber pööramiseks ühiskonnas kulub 12 meremiili.

Selles inertsis on nii head kui halba. Ühelt poolt on vajalikke muutusi raskem teostada, teisalt on need muutused paremini ette valmistatud ning nende tegemisse on kaasatud palju rohkem inimesi ja huvirühmi, kui Toompea 101 hääletusnupule vajutajat.

Loodan, et ametisse astunud valitsusliit ja valitsus on edukad, sest mida tegusamad ja arukamad on valitsus ja Riigikogu enamus, seda paremini käib riigi ja selles riigis elavate inimeste käsi.

1 comment:

Larko said...

Jõudu tööle!