28.12.06

Igor Mang unustas Edgar Savisaare?

Kõik geniaalne on lihtne. Mida ennustab Igor Mang tänases Maalehes järgmise aasta jaanuariks ja veebruariks? Konflikte nii Eestile kui kogu maailmale, seda eelkõige poliitilisel maastikul.

Mida ennustasin ma ise 20. detsembril Igor Mangi tänavuse aasta horoskoobi kohta? Et sisepoliitilised pingeid on haripunktis veebruaris (sest siis keeb valimiskampaania).

Nii tähed kui tavamõistus leidsidki tänavuses Mangi meistritöös ühise keele. Kindlasti on uue aasta algus kuni Riigikogu valimisteni märtsi esimesel pühapäeval poliitikas väga pingeline ja kohati räpane aeg. Täpselt nii nagu kõigi varasemate valimiskampaaniate ajal.

Igor Mang kiitleb Maalehes sellega, et nädal enne presidendivalimisi ennustas ta õigesti ära Toomas Hendrik Ilvese võidu. Samal ajal ennustas päris täpse häälte arvuga valimistulemuse ära Ivari Padar, mõni päev hiljem ka Eesti Raadio uudistetoimetus. Ainult selle vahega, et Padar ja Eesti Raadio ei vaadanud tähti, vaid suhtlesid valijameestega. Võibolla ei vaadanud Mang tähti vaid luges ennustades hoopis lehti?

Imetlusväärne on tabloidajakirjanike soov noppida Mangi pikast ja alati vastuolulisest jutust välja see osa, mis justkui täppi läheb. Nii nagu eelpool kirjeldatud ennustused Ilvese valimisvõidu ja tänavuse valimiskampaania konfliktsuse kohta. Ning mööda vaadata neist asjadest, millega Mang on haledalt alt läinud.

Mõned kontrollküsimused: keda ennustas Mang presidendivalimiste soosikuteks 2006. aasta alguses? Vastus: Arnold Rüütlit ja Edgar Savisaart.

Mida ennustas Mang president Ilvesele septembris? Vastus: „...Ilvesel läheb elu raskeks juba alates 23. novembrist ja kestab jõuludeni, kusjuures ohustatud on ka tervis.” Nagu elu näitas, säras Ilves sel ajal George Bushi kõrval ning andis sädelevaid aastalõpuintervjuusid ilma oma tervist ohtu seadmata.

Tabloidmeedia armastab Mangi ja Pauksone, sest nad sõna otseses mõttes müüvad hästi. Tänase Maalehe 70 000-ne rekordiline trükiarv räägib enda eest (tavalugejaid on lehel veidi üle 40 000). Müües üle 25 000 ekstra eksemplari teeb Maaleht 350 000 krooni lisakäivet. Aga ka SL Õhtuleht võttis selles toitumisahelas sisse auväärse teise koha tutvustades ja ülistades juba enne jõule Mangi horoskoopi. Paljude tänaste online-kanalite loetavaimad lood on omakorda tsitaadid Maalehest jne. Jne.

Üllatav on aga see, et kui tänases Maalehes kirjeldab tähetark Ilvese, Ansipi ja Laari tulevikku, siis tema varasemate aastate konkurentsitu lemmiku Edgar Savisaare kohta ei leia sealt ridagi. Võibolla põhjusel, et tähed on varasematel aastatel alati Savisaarele head ja paremat lubanud, kuid ikka ja jälle tähetarka alt vedanud?

Mangi ja Savisaare austajatel ei maksa siiski lootust kaotada, uus annus tähetarkust ilmub Maalehes juba jaanuari alguses.

No comments: