29.10.10

Ajakirjandusvabaduse kadumisest kaotab terve kogukond

Hiljuti kirjeldasid ühe SRÜ riigi ajakirjanikud, kuidas nende kodumaal laekuvad hommikul presidendi kantseleist peatoimetajatele telefonikõned, milles määratakse ära, millest sel päeval uudiseid teha, millistele infoallikatega milliseid küsimusi esitada. Kui mõni meediaväljaanne korraldustele ei allu, siis karistatakse selle eest maksuameti või mõne muu riigiasutuse abil sõltumatut ajakirjandust pankrotiga.

Ajakirjandus ülistab sealmaal süüdimatult võimulolijaid ning tegeliku infot ühiskonnas toimuva kohta saavad inimesed ainult omavahel suheldes.

Seetõttu hoiatas Sulev Valner tõsise ohu eest, kuigi meil on esialgu tegu katsega lämmatada ajakirjanduse sõltumatust mõnes maakonnas. Kuna maavanemad on parteistatud, siis hakkaks nende survel peatoimetajaid valides toimima SRÜ-lik ajakirjanduse suukorvistamine.

Ajakirjandusvabaduse kadumisest kaotab terve kogukond, sest infot kontrollides saab maavanem kohalikke inimesi valeinfoga lollitada ning neid teadmatuses hoida. Korruptsioonioht kasvab hüppeliselt, kui maakonnaleht võimude valvekoeraks olemise asemel maavanema puudliks hakkab.

See kommentaar ilmus tänases Postimehes.

No comments: