20.9.10

Delfi küsis: kas Mikseril ja Pihlil on tekkimas nn alternatiivne kandidaat?

Vastasin Delfi küsimusele nii:

Sotsiaaldemokraatidel on erakonna esimehe kohale vähemalt viis kandidaati, aga sisuliselt toimub valik selle vahel, kas toetada Jüri Pihli jätkamist või eelistada sotsiaaldemokraatide esimehe ja peaministrikandidaadina uut juhti.

Seetõttu on selge, et pärast pikka üleriigilist esimehekandidaatide debatti võistlevad valimiste lõppvoorus Jüri Pihl ja tema tugevaim vastaskandidaat. Praeguse seisuga tundub, et vastaskandidaadina on kõige suurem toetus Sven Mikseril, aga ka kõigil teistel Pihli vastaskandidaatidel on võimalus ennast igas maakonnas näidata ja erakonnakaaslaste seas toetust suurendada.

Seekordsed esimehe valimised on sotsiaaldemokraatide jaoks ajaloolised, sest kõigil varasematel esimehe valimistel pole sotsiaaldemokraatidel esimehe kohale sisulist konkurentsi olnud. Kuna praegu on iga vastaskandidaadi taga mõnede erakonna tütarorganisatsioonide või piirkondade toetus, siis näitab juba nende suur arv, et rahulolematus Pihli tööga on suur.

Sellises olukorras on mõistlik viia esimehe valimised läbi pool aastat enne valimisi, sest võitku valimised Pihl, Mikser või keegi kolmas, on ainult värskelt erakonnakaaslastelt tugeva toetuse saanud esimehel võimalus viia erakond valimistel parema valimistulemuseni kui 2007. aastal.

2 comments:

Vaatleja said...

Sotside aur läheb vale asja peale. Valija loeb sotside kohta praegu uudiseid, et kes kellele ära teeb ja samal ajal uurib Isamaa küsitlust, kus on mitu sotsiaaldemokraatliku ideed.
Valija ei hakka mõtlema, kelle ta sotside eimeheks valiks, vaid valib Isamaa.
Sotsid peavad lõpetama parteis need kivikuninga, keksu ja kullimängud ja hakkama tõsiselt tööle.

Anonymous said...

POle oluline kes sotse juhib. SDE on muutunud KE satelliitparteiks. See on teie põhiprobleem. Ja tundub, et ka uus esimees seda olukorda muuta ei kavatse. See aga tähendab seda, et mingit võimalust valitsusse pääsemiseks pole.

Sotsid on ennast ise nurka mänginud. Tuleks peeglisse vaadata. Ainus väljapääs oleks linnavalitsusest lahkuda. See suurendaks veidigi toetust. SDE ja KE koostöö jätkumine tähendab pea kindlalt seda, et Ref ja Irl saavad märtsis kahekesi enamuse. On lihtsalt uskumatu, et sotsid sellest ise aru ei saa.

Sotside lolluse ja lühinägelikkuse tõttu ootab meid ees veel vähemalt 4a ultraparempoolsust. Aitäh selle eest.