28.7.09

Õiguskantsler ei taha õigusmäestikku, vaid vigade parandust

Õiguskantsler Indrek Teder kinnitas täna Riigikogu põhiseaduskomisjonis, et tema eesmärk ei ole tekitada õigusmäestikku. Õigusmäestikuna kirjeldas Indrek Teder võimalikku olukorda, kus käibemaks tõusis vähemusvalitsuse soovil 1. juulist 18 protsendilt 20 protsendini, langeb õiguskantsleri survel mõneks ajaks taas 18% protsendi peale, et siis pikema etteteatamistähtajaga taas 20 protsendini tõusta.

Samas jäi õiguskantsler kindlaks oma seisukohale, et käibemaksumäära tõstmine neljapäevase etteteatamisega on põhiseadusega vastuolus olev ettevõtlusvabaduse piiramine ning tekitas paljudele ettevõtetele märkimisväärset kahju.

Minu küsimusele vastates kinnitas õiguskantsler Riigikohtu lahendile viidates, et isegi tavaline 10-päevane seadusemuudatuse jõustumistähtaeg poleks käibemaksu seaduse puhul olnud piisav. Viidates muuhulgas hiljutistele muudatustele Saksamaa ja Soome käibemaksumäärades sõnas Indrek Teder, et maksutõusude puhul on piisav ehk õiguskindlusega kooskõlas olev etteteatamisaeg kindlasti mõõdetav kuudes, mitte päevades.

Üks suur huvirühm ettevõtjaid, kellele vähemusvalitsus ja Rohelised üleöö läbi viidud maksutõusuga liiga tegid, on füüsilisest isikust ettevõtjad (FIE-d). Nagu Maksumaksjate Liit oma kirjas viitas, tähendas nii ootamatu maksutõus kümnete tuhandete FIE-de jaoks seda, et juunis täiesti seaduslikult 18% suuruse käibemaksuga väljastatud arvete eest tuleb neile täiendav käibemaks tasuda omast taskust, kui kliendid tasuvad juunis väljastatud arvete eest juulis, mis on ju igati tavaline praktika.

Rahandusminister Jürgen Ligi on ajakirjanduses õiguskantslerit naeruvääristanud omistades talle soovi hakata omletist mune tegema. „Muidugi ei ole minu eesmärk hakata omletist mune tegema,“ vastas Indrek Teder sellele etteheitele. „Aga kui omletiks tehtud munade eest on maksmata, siis tuleb nende eest arve ära maksta.“

Kuigi õiguskantsler soovitas Riigikogul (loe: Reformierakonnal, IRL-il ja Rohelistel) oma viga kiiresti parandada, sest juhul, kui vaidlus läheb Riigikohtusse, jääb õigus tõenäoliselt õiguskantslerile ning siis läheb vigade parandamine tema hinnangul riigile palju kallimaks maksma. Paraku hääletasid Reformierakond ja IRL selle soovituse vastu ega tunnista oma juunis tehtud viga.

No comments: