13.12.07

Tuntud putinlased Mall Hellam ja Ilmar Raag

Esmaspäeval räägiti Riigikogus kolme komisjoni ühisistungil mitu tundi kodanikuühiskonna arendamisest. Sel arutelul osalesid paljud meie kodanikuühiskonna eestvedajad, teiste seas Mall Hellam. Tänagi tuututati Riigikogu suures saalis samal teemal mitu tundi.

Kahjuks tundub, et kogu see jutujoru ainult jutujoruks jääbki. Kuigi päris üksikasjalikult käsitleti Riigikogus nii kodanikuühiskonna rahastamist, sellele soodsa seadusandliku keskkonna loomist ning mittetulundusühenduste kaasamisest poliitika kujundamisesse.

Tegelikku suhtumist kodanikuühiskonda ilmestas aga suhtumine ühte esmaspäeval kodanikuühiskonna nimel tehtud avaldusse. Nimelt teatasid Mall Hellam ja Ilmar Raag Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu (EMSL) ja Avatud Eesti Fondi nimel tehtud pressiteates, et nad peavad Reformierakonna ja Keskerakonna plaani vahetada Allar Jõks välja uue õiguskantsleri vastu põhjendamatuks ning see plaan kannab endas «väga ähvardavat sõnumit poliitikutelt rahvale».

Seepeale teatas Jürgen Ligi vastuseks, et Allar Jõksi kandidatuuri kaitsevad „putinlased”. Täies ilus kõlas tema mõte nii: „EMSL käitub kui Jõksi vihavaenlaste ühendus. Mitu häält nad arvestasid talt nii võtta? Kui pöördujate meelest on Põhiseaduse 7 aastane ametiaja piirang ja Riigikogu hääletamine riigile ohtlik, pole meil palju rohkem ühist kui netiühendus. Kuidas saan ma veel Jõksi kandidatuuri kaitsta, kui tema selja taga on putinlased? Riigikogu ei saa hääletada kellegi poolt tingimustel, et ta ise on pätt ja kandidaat asendamatu.”

Mis kodanikuühiskonnast ja kodanike kaasamisest me räägime, kui nende kõige mõjukamate katusorganisatsioonide esindajad käratatakse kohe vait ja nad pannakse ühte patta Eesti iseseisvuse vastastega, kui nende seisukohad ei meeldi?

Politsei ametikeeles öeldakse sellise avalduse peale: side lõpp.

2 comments:

Tiiu said...

Paari sõnaga, miks on Jõks vaja välja vahetada?

Hannes Rumm said...

Ei olegi. Kui vahetatakse, siis selle pärast, et ta on liiga hea.