18.12.07

AMJ! Ehk ainult mitte Jõks

Reformierakonna ja Keskerakonna fraktsioon on ilmselt kokku leppinud, et kättemaksuks õiguskantsler Allar Jõksi hea töö eest kukutatakse tema kandidatuur täna Riigikogus läbi.
Viimased seitse aastat õiguskantslerina töötanud Jõksi suurimad saavutused on see, et ta on vähendanud võõrandumist riigi ja rahva vahel ning survestanud parteisid paljudes ebameeldivates küsimustes.

Kõige värskemaks näiteks on Jõksi erimeelsused erakondade rahastamise küsimuses, mille ta viis riigikohtusse. Vaevalt on SL Õhtulehe lugejate seas mõni inimene, kes peab senist erakondade rahastamise süsteemi heaks ja ausaks. Samas tasub meenutada, et kõige kallimad valimiskampaaniad korraldasid eelmisel kevadel just Keskerakond ja Reformierakond.

Läbi aegade ongi Jõksil kõige tugevamad konfliktid olnud just Reformierakonna ja Keskerakonnaga ning just need parteid on sageli süüdistanud Jõksi poliitikute mängumaale tungimises. Kuna Jõksi ametiaeg saab uue aasta märtsis täis, siis avaneski nüüd võimalus talle sõltumatuse ja ausa töö eest ära panna.

USA eelmiste presidendivalimiste ajal iseloomustas George Bushi vastaseid põhimõte: ükskõik kes, ainult mitte Bush! Täpselt sama põhimõtet näikse nüüd järgivat KeRe liit.

Keskerakond pettis Ilvest
Ainult ei kui USA üldrahvalikel valimistel selline poliitika edu ei toonud, siis Riigikogu seinte vahel on Reformierakonnal ja Keskerakonnal Jõksile ära tegemiseks hääli piisavalt.

Kõnekas on juba see, milliste vahenditega Jõksile ära tehakse. President Toomas Hendrik Ilves esitas Allar Jõksi õiguskantsleri kandidaadiks pärast korduvaid kohtumisi kõigi Riigikogu fraktsioonidega. Ilvese otsus esitada Jõks õiguskantsleri kandidaadiks ka järgmiseks seitsmeks aastaks oli igati loogiline, sest teda toetasid sotsiaaldemokraadid, isamaalased, rohelised ja rahvaliitlased ehk kokku 41 Riigikogu liiget. Reformierakonnal ja Keskerakonnal oli kummalgi oma kandidaat.

Alles pärast presidendi otsust esitada Jõks, loobus Keskerakond oma kandidaadist ning hüppas Reformierakonna kandidaadi taha. Niisugune käitumine näitab üheselt, et Keskerakonnal on üsna ükskõik, kellest saab järgmine õiguskantsler, peaasi, et selleks poleks Allar Jõks.

Kõnekas on seegi, millisel kiirmarsil KeRe Jõksi kukutab. Seda tahetakse teha kolme Riigikogu tööpäevaga, sest alles neljapäeval kohtus presidendi esitatud õiguskantsleri kandidaadiga põhiseaduskomisjon ning juba tänaseks surus KeRe selle küsimuse otsustamise vastu ülejäänud nelja parlamendipartei tahet Riigikogu päevakorda.

Allar Jõksi praegune ametiaeg lõppeb alles märtsis ja seega polnud tema küsimuses hääletusega kusagile kiiret. KeRe kardab ilmselgelt, et kui jõulusagina varjus ei õnnestu läbi kukutada rahva tugeva toetusega presidendi poolt esitatud rahva tugeva toetusega õiguskantslerit, siis vähendab see nende kahe partei populaarsust. Seepärast kiirustatakse ebapopulaarse otsuse tegemisega, et vältida avalikku arutelu ning ajakirjanduse kriitikat.

Sotsiaaldemokraadid hääletavad kindlasti Allar Jõksi poolt, sest Eesti vajab tugevat sõltumatut õiguskantslerit, mitte paari erakonna puudlit.

Jõksi näidishukkamine
Kui KeRel õnnestub Allar Jõksi kandidatuur teisipäeval läbi kukutada, siis on see väga selge hoiatus kõigile teistele põhiseaduslike institutsioone juhtivatele inimestele: vältige konflikte valitsuse, Riigikogu ja mõningate parteidega. Olge vait ja vagusi! Kui te olete sõltumatu ja jõuline nagu Jõks, siis kaotate karistuseks võimaluse teha oma tööd kaks ametiaega.

Allar Jõksi näidishukkamine on ohtlik Eesti riiklusele, sest see loob väga ohtliku pretsedendi.
Sotsiaaldemokraadid hääletavad kindlasti Jõksi poolt, sest me vajame õiguskantslerit, kes töötab kogu Eesti ja mitte ainult paari partei huvides. On üldteada mitme mõjuka reformierakondlase vastuseis Allar Jõksile. Aga ma väga loodan, et avalikkuse survel jäävad Reformierakonnas peale sellised poliitikud nagu Andrus Ansip, kes on seni avalikes esinemistes toetanud Jõksi jätkamist.

See artikkel ilmus tänases SL Õhtulehes.

2 comments:

Anonymous said...

Jõksile tehti pehmelt Politovskajat.

Olev said...

Aga kus on siis nelja erakonna ettepanekud muuta parteide rahastamist läbipaistvamaks? Ilus lahmida aga tuleks ikkagi kokkuleppida ja muudatus ära teha mitte saagida seda sama oksa millel istud...
Mul on ettepanek olemas aga kardan, et sotsid poleks valmis seda toetama...