11.5.07

Väike poliitkeele seletav sõnaraamat

Tänases Postimehes kirjutab majandusminister Juhan Parts Venemaa majandussanktsioonide kohta muuhulgas järgmist: "Ettevõtetest on kõige suurema löögi all praegu ilmselt Eesti Raudtee. Ilmselt ei vaja meenutamist, kes selle riski riigi kanda võtsid."

Tõlge tavakeelde: kuna eelmine valitsus, kuhu kuulusid nii Keskerakond kui Reformierakond, taasriigistas Eesti Raudtee, siis kannab kogu Venemaa transiidi vähenemisest tekkinud kahju Eesti riik. Eesti Raudtee endised omanikud Edward Burkhardt, Guido Sammelselg, Jüri Käo jt võivad seevastu oma 66% aktsiatest lahti saamisega tagantjärele päris rahul olla, sest nüüd ei maksa enam nemad pronkssõduri teisaldamise tõttu tekkinud kahjumit oma taskust kinni.

Tänases Äripäevas kirjutab Edgar Savisaar: "Pean tunnistama, et viimase aastaga on muutunud minu arvamus kahest Eesti poliitikust - Ilvesest ja Ansipist. Ilves on hoolimata oma ignorantsusest osutunud targemaks ja kaugelenägevamaks, kui ma ootasin. Ansip aga, kelles ma lootsin näha ehedat demokraatlikku Tartu vaimu, muutub üha sarnasemaks Charlie Chaplini «Suure diktaatori» peategelasega. Ma ei ole ennast kunagi pidanud suureks inimestetundjaks, aga selle mehega läksin ma eriti alt."

Tõlge tavakeelde: rünnates üht populaarset poliitikut kiidan teist, sest kompliment Ilvesele toimib kaitsekilbina olukorras, kus Eesti valijate silmis vastandub ebapopulaarne Keskerakonna esimees teravalt Reformierakonna populaarsele juhile.

6 comments:

Anonymous said...

Loe: Kui eelmine kord tegutses SDE Reformi tankistina, siis seekord näib ta olevat võtnud Reformi suhtekorraldaja rolli. Mingi sõna oli ka puudel. Aga edu tulumaksu alandamisel ja riigi õhendamisel.

Tõnis Hiiesalu said...

Tere!

Kohtume homme, laupäeval 12. mail kell 19:00 Juuksuris (Pika ja Vaimu nurgal)

... ja kuulutame välja konkursi Eesti Ajaveeb 2007 võitjad.

http://2007.ajaveeb.ee/?event=Show_default&page_id=20


ajaveeb.ee

Y galerii said...

Olukorras, kus Ilves ja Ansip on sattunud põhimõtteliselt vastaspooltele, kelle valib Rumm? Pole mõtet rääkida, et Ilves ja Ansip väga ühel meelel.

arvamusliiderdaja said...

noo kuulge, kui ei oleks tegu hr rummu ajaveebiga peaksin sõnastuse tõttu autoriks keskerakondlast seppikut.
ehk et tegelgem millegi tulemuslikuma kui üksteise mudaga pildumisega. (näiteks jalgrattateed on siiani tallinnas olematud või peaksin sellest strandbergile rääkima...?)

ahjaa ja tekkis veel 1 mõte, et omade seas oleme küll julged mehed teineteist maha tegema, aga kui venemaa midagi ütleb ja siis vaja euroopale miskit selgitada jääb ajakirjandust jälgides mulje, et selleks jääb nagu jaksu ja jõudu väheseks. veel üks tegevusvaldkond, kus tööst puudu ei tule...

lõpetuseks rohkem soomlaslikku poliitkultuuri (vähemalt jäi neist pärast sealseid valimis positiivsem mulje) soovides.

Anonymous said...

Õige, Hannes.

Y Galerii, jää parem vait.

Y galerii said...

Oi kristjan, nüüd sa tegid minu vait jäämise jube raskeks.