29.5.07

Sünnitajate vanus tõuseb, rahva arv väheneb

Tavaliselt arvatakse, et rahva arvu mõjutab ainult see, kui palju lapsi keskmiselt iga naise kohta sünnib. Aga kahjuks ei mõjuta rahva arvu ainult sündivate laste arv, vaid ka sünnitajate vanus.

Mida noorem on sünnitaja, seda varem jõuab sünnitusikka ka tema tütar. Kui näiteks kolmel rahval on sündivate laste arv ühe naise kohta võrdne, aga keskmine sünnitajate iga erinev, siis mõjutab see otseselt ka rahva arvu. Kui ühel rahval sünnib esimene laps 20, teisel 25 ja kolmandal 33 aastaselt, siis esimesel rahval sünnib 100 aasta vältel viis, teisel neli ja kolmandal kolm põlvkonda. Vastavalt kasvab kiiresti nende rahvaste arv, kus sünnitajate vanus on noor ning kahaneb nende rahvaste arv, kus sünnitajate vanus on kõrge.

Kahjuks tõi tänane päev kurva uudise selle kohta, et Eestis tõuseb pidevalt sünnitajate iga. Vanemad sünnitajad on oma elu kvaliteedi ja lapsega küll rohkem rahul, aga ühiskonna jaoks tähendab sünnitusea tõus varjatud rahvastiku vananemist.

P.S. Olen 38 aastane ning kahekuuse tütre isa.

6 comments:

Anonymous said...

Jõukamaa ja euroopalikuma ühiskonnaga käivad kaasas ka selle varjupooled. pole midagi teha.
-Ivar

Y galerii said...

See on küll huvitav loogika, et üle 30-sel naisel on lihtsam lapsi, kuna siis on "karjäär tehtud" ja "leu kindlustatud". Üle 30-sel on tööelu just täies hoos, isegi 40+ on pensist väga kaugel. Seega just 30+ sünnitajatele lööb laps tööelusse paraja augu. 23-aastasel pole veel mingit karjääri, laps ainult lükkab aktiivset tööelu mõnevõrra.
Ja jutt 30+ on jõukas ja kindlustatuid on nüüd juba pullikaka, selline 90-ndate stereotüübi jäänuk. Kes praegu saab 30, see on "kindlustatud" juhul, kui ta olnud teismeeast saati aktiivselt poliitikas, löönud kaasa mingis väga edukas äris või on olnud väga nõutud spetsialist.

Aga Hannes, miks teie Marisega selle tähtsa otsuse praktiliselt viimase hetke peale jätsite?

Y galerii said...

Sorry, mingid kalad sees. Peab olema
See on küll huvitav loogika, et üle 30-sel naisel on lihtsam lapsi sünnitada, kuna siis on "karjäär tehtud" ja "elu kindlustatud"

AR said...

Kui huvi pakub võid sirvida ka minu amatöör-demograafilisi üllitisi

http://eesti.wordpress.com/2007/03/22/kes-sunnitavad-ja-kes-mitte/
http://eesti.wordpress.com/2007/03/21/motlemapanev-rahvastikupuramiid/
http://eesti.wordpress.com/2007/04/11/muulaste-sundivus-muut-voi-tegelikkus/

AR said...

Ai ai lingid ei tuld läbi


Anonymous said...

Kui jätta kõrvale rahvaarvu vähenemise, tahaksin tähelepanu juhtida sellele, et mida noorem (muidugi mitte teismelise eas) sünnitaja, seda vähem on ta jõudnud endasse ahmida igasugu saastet - E-lisandeid, saastunud linnaõhku, vahest ka mõnuaineid, seda suurem on võimalus sünnitada terve, tugev laps. Ka on noore ema ja lapse vanusevahe väiksem, ei teki ohtu "kanaemaks" muutuda. Mida kauem noor naine vaba (ja vallalise) põlve peab, seda raskem on sellest loobuda, nii jäädaksegi lastetuks või piirdutakse vaid ühe lapsega. Ka on asjal moraalne külg - ei ole kuigi eetiline kasutada neid töövilju, millede tootjatesse panustatud ei ole.
Rahva arvu vähenemine viib meid paratamatult nn värvilisse, multikultuursesse ja -religioossesse ühiskonda. Milliseid pingeid see tekitab, on näha teistest Euroopa riikidest. Kui meil juba praegu ei sulandu kaks erikeelset ja -meelset kogukonda, kuidas toimub see siis lähitulevikus?