16.5.07

Nagu kaks tilka vett. Äripäeva moodi

Peaminister Andrus Ansip naljatles täna valitsusliidus toimunud eelarvepoliitika arutelul, et proovis esimest korda elus teha midagi nii, nagu seda soovib Äripäev. Ja tsiteeris pikalt Äripäeva juhtkirja 7. detsembrist 2007. Ja oli seepeale teeseldult õnnetu: välja tuli aga nii, nagu alati.

Ajalehe Äripäev juhtkiri 7. detsember 2006:
Eestis ei tule euro enne kolme-nelja aastat, sest pole näha, et inflatsioon alaneks nõutud tasemele. Valitsuse maksumeede - lükata kütuse-, alkoholi- ja tubakaaktsiisi määrade tõus edasi - pole andnud samuti inflatsiooni pidurdavat tulemust. Pole lugu, kui 2007 ja 2008 inflatsioon veelgi kiireneks, ent see-eest oleks 2010. aastaks inflatsioon euro tulekuks trimmis.

Äripäev teeb ettepaneku tõsta aktsiisimäärad juba järgmisel aastal Euroopa Liidu nõutud tasemele - pole lugu, kui 2007. ja 2008. aastal inflatsioon veelgi kiireneks, ent see-eest oleks nii umbes 2010. aastaks inflatsioon euro tulekuks trimmis.
/.../
See põhimõte soodustab rohkem teenimist ja jätab kulutamise otsused rohkem inimesele endale. Äärmuslikul juhul tähendaks see kaotada tulumaks üldse ja tõsta aktsiise ja käibemaksu.

Äripäeva juhtkiri 15. mai 2007:
/.../ Teiseks häirib meid valitsuse komme maksutõuse retoorilisse vahtu peita, mis kleebib maksutõusule külge õilsuse sildi. Küll ei meeldi Ivari Padarile see, et Eesti teedel sõidab ringi üha rohkem autosid, küll teeb talle muret Eesti inimeste joomine ja suitsetamine. Eks nii võib põhjendada iga maksutõusu: kodanikud ostavad liiga palju mõttetuid asju, parem teeme sellega ühiselt midagi kasulikku. Meie kohus on meenutada, et tegemist on poliitvahuga.

Valitsuse kaitseks võib öelda, et nad soovivad hinnatõusud kiiresti ja korraga ellu viia, et inflatsioon seejärel taas oma praegustest kõrgustest alla tuleks ning eurole tee vabastaks. Tubaka-, alkoholi- ja kütuseaktsiisi tõus on ELi nõudmine. Samas kavatseb valitsus tõsta makse rohkem kui Brüssel nõuab ning sõiduauto erisoodustuse hinnatõus on lihtsalt väike lisa valitsuse rahakotile.

5 comments:

Tiiu said...

Valitsuse rahakotile? Kas valitsuse liikmeil on liiga väike palk? Arvata võib, hinnatõus hirmutab vaesekesi.

vallikas said...

Väga hea leid :)

Anonymous said...

Kas on tõsi, et veel 1987. aastal astusite ELKN Keskkomitee liikmeks? Palun jah või ei. Jah-vastuse korral lõpetan blogi lugemise. Põlvkonnakaaslane.

Taavi said...

To anonymous:
Aga kas lugupeetud küsija on igahommikuse konjakijoomise lõpetanud? Palun vastata jah või ei.
Jah-vastuse korral loodan, et Teie tervist on veel võimalik päästa. Ei-vastuse korral on asi siiski vist lootusetu.
:-)

Hannes Rumm said...

anonymusele: ei. Ilmselt oled kõvasti alla 30 aasta vana, mitte põlvkonnakaaslane. Muidu teaksid enamgi-vähemgi, kuhu 19-aastased inimesed 1987. aastal astuda said. Mina astusin sel aastal Tartu Ülikooli. Täpsustan: esimesele kursusele.