7.5.07

Järage ise oma produkte!

Sellisel teemal saatis eile õhtul kõigile Riigikogu liikmetele kirja keegi Viktor Baulin. Mees, kes on tõenäoliselt Nashi või mõne muu Kremli-meelse noorteorganisatsiooni liige, teatas oma kirjas:

Снос памятника - это отвлечение эстонцев от внутриэкономических проблем. Да ничего, одумаетесь, да будет поздно. Все эстонские товары в мусорный ящик. Жуйте сами свои продукты.

Tõlkes on jutu mõte selline: mälestusmärgi teisaldamine - see on eestlaste tähelepanu kõrvalejuhtimine riigisisestelt majandusprobleemidelt. Pole midagi, mõtlete ümber, aga juba on hilja. Kõik eesti kaubad prügikasti. Järage ise oma produkte.

Niisuguseid kirju on Riigikogu liikmed viimastel päevadel saanud kokku 40-50. On veel napisõnalisemaid ja lõbusamaid: "President Ilves - Adolf Hitleri järeltulija!". Ajalooliselt väga kuulsa nimega mees Vladimir Uljanov kutsus eestlasi üles: "Kõik kohe referendumile! Avaldage usaldamatust Toomas Hendrik Ilvesele, valige endale väärikas juht!"

Muidugi pole mõtet ärrituda nende kirjade lapsiku sisu peale. See on sama süüdimatu nagu enamus vene propagandast.

Iseenesest on protestimeilidega kellegi postkasti ummistamine kogu maailmas väga levinud protestivorm. Aga nagu näitab Riigikogu aadressil läkitatud meilide arv, kukkus ka see Nashi või mõne muu Kremli noorteorganisatsiooni protestiaktsioon läbi.

Sain eelmisel aastal paar tuhat protestimeili inimõiguslastelt, kes pidasid järgmiste suveolümpiamängude korraldamist Pekingis Hiina kommunistliku valitsuse tegevuse heakskiitmiseks ja protestisid selle vastu. Selline kümnetest eri riikidest pärit meilide mass ei teinud enam nalja, vaid häiris tõsiselt tööd.

Ent karta võib, et venelaste boikott Eesti kaupade vastu on paljude meie ettevõtete jaoks tõesti valus. Erinevalt paljudest Eesti ajakirjanduses esinenud poliitikutest tunnen ma küll muret selle pärast, et 140 miljonit naaberriigi tarbijat on meie toodete ja meie maa suhtes vaenulikult häälestatud. Kindlasti pole mõtet lõpmatuseni rääkida sellest, et Eesti kaubavahetusest moodustab Venemaa osa "ainult" 10%. See kümnendik on suur number. Venemaa propagandistlike ja varjatud administratiivsete meetoditega läbi viidud boikott Eesti kaupade ja Eesti ettevõtete vastu võib seetõttu tähendada sadadele inimestele töökoha kaotust. Sajad kadunud töökohad pole enam statistika, vaid suur mure sadades peredes.

Seepärast tasub Eesti riigil kaaluda võimalust toetada EASi kaudu senisest rohkem Vene turul tegutsevaid ettevõtteid. Pole õiglane, et need ettevõtted ja nende ettevõtete töötajad peavad kannatama Eesti-Vene suhetes tekkinud tüli pärast.

Seni on riiklik toetus Vene suunal (vähemalt ajakirjanduse andmetel) piirdunud valdavalt turismi edendavate reklaamikampaaniate korraldamisega Venemaa suurlinnades. Seda tööd on muidugi vaja jätkata - ka sel põhjusel, et lisaks Eestis kulutatud rahale veenduvad siin käinud vene turistid oma silmaga, kui hästi nende kaasmaalaste käsi meie maal tegelikult käib. Aga lisaks turismiedendusele on oluline kaaluda ka eksporditoetusi jm majanduslikke meetmeid, mis leevendavad Venemaal kaubanduses, ehituses jm valdkondades tegutsevate ettevõtete tagasilööke.

10 comments:

Anonymous said...

140 miljonit naaberriigi tarbijat on meie toodete ja meie maa suhtes vaenulikult häälestatud.


Mina arvan, et see läheb üle.

Mingi tagasilöök Venemaal toimetavatele üritustele aga muidugi tuleb. Toetan mõtet Vabariigi Valitsuse toest.

Ulmeguru said...

Снос памятника pole ausamba teisaldamine... Снос памятника on siiski üheselt ausamba lammutamine... järelikult ei tea kirja autor (või ei taha teada), et ausammas teisaldati...

Anonymous said...

http://www.postimees.ee/070507/esileht/majandus/259197.php


Vat see mulle meeldib! Kohe hirmsat moodi. :-)

Unknown said...

Milleks nutta ja halada. Toetusi pole küll vaja, sest nutikam ärimees sildistab oma kauba "Made in EU" ja vajadusel viib üle piiri väikese ringiga.

Marek said...

Aga Hannes, millal Sina viimati Venemaal toodetud kaupa ostsid/tarbisid? Ei tea, kuidas on päälinnas, aga siin Tartus kehtib juba enam kui kümme aastat "boikott" vene kaubale; pole kesteab mis ebaõiglus kui nad vastavad samaga. Ma isegi ei kujuta ette, mida ma meie idanaabri käest võiksin osta. Matrjoška või meremehemaika? Balalaika? Ainsad vene ekspordiartiklid, mida minuteada konkreetselt siin müüakse,on väga iseloomulikult alkoholi- ja tubakatooted. Võibolla tööstuses on asi teine (puit, teras jms), aga toidu- ja tarbekaupade osas on meiepoolne boikott juba pikka aega defacto toimimas.

Y galerii said...

Me ei jäta jonni, tahaks arvamust Paeti sõnavõtu peale

http://www.sloleht.ee/index.aspx?id=22826...

Urmas Paet:

"Raske hinnata, kas siis, kui Andrus Ansip valitsust moodustas ja Mart Laari välisministritoolilt minema puksis, arvestas ta juba pronkssõduri sündmustega või mitte.

Igal juhul oli Ansipil vaja välisministriks inimest, kes on jäägitult usaldusväärne ega kannaks maailma teist sõnumit kui peaminister. Laari puhul oli ja on soolotsemine liiga tõenäoline.

Samuti võis Ansip karta, et kaks korda peaministritoolil istunud Laar ei soostu valitsuse plaaniga pronkssõdur teisaldada ja oleks tekitanud valitsuskriisi. Väidetavalt kohtus Mart Laar viimastel nädalatel enne vandaalitsemist väga sageli Edgar Savisaarega, kellega oodati hetke Ansipi kukutamiseks.

Nüüd, kui Ansipi väljavahetamist nõuab kõige tulisemalt Venemaa, ei õnnestu Laaril ja Savisaarel teda niipea välja juurida."

Mis poole valib nüüd SDE?

arvamusliiderdaja said...

1. sügavalt kahtlen, et kõik 140 miljonit nüüd rämedalt boikotivad. pealegi firmad, kes vene suunal tegutsevad on sellega arvestanud, et tegu ei ole nii stabiilse turuga (ükskõik mis mõttes) kui euroopa.
kuna suur osa sadamates jms transiidiga tegelevates ettevõtetes on töötavatest inimestest on ju venelased, siis sisuliselt karistatakse boikotiga iseennast. seega ma ei usu, et selline protsess väga pikaks kujuneb.
2. imo võiks selle papiga, millega sinu plaani järgi firmasid toetatakse hoopis eesti õpetajate vene kooli "suunamiseks" kulutada. ehk siis "suunamine" rahalises mõttes. sest mäletatavasti said vene ajal vene keele õpetajad kõrgemat palka...

Hannes Rumm said...

y galerii - Sinu küsimus põhineb anonüümsel tekstil, mis ilmselt on SLÕLi luulutoimetuse taies.
Seega pole ei SDEl ega kellelgi teisel vaja ses suhtes seisukohta võtta. Sama hästi võib nõuda, et milline on SDE seisukoht kõigi Igor Volke poolt registreeritud paranähtuste kohta Eestis.

Y galerii said...

See on Urmo Soonvaldi intervjuu Urmas Paetiga 5. mail 2007. Vaata ise kui ei usu http://www.sloleht.ee/index.aspx?id=228261&q=Paet

Luulest on asi kaugel. Seda enam, et Paet pole kunagi olnud mingi lapsesuu või RE-s 10 rea tegelane, kes võib rääkida mis sülg suhu toob.

Y galerii said...

Ma muidugi mõistan, et SDE-le ja IRL-le on see väga ebameeldiv asjaolu ja nad üritavad Paeti juttu "unustada" (nagu teeb seda ka Laar). Aga Paeti suu läbi on Ref minu meelest selgeks teinud, kellest saab nende järgmine propagandarünnakuobjekt -- Mart Laarist. Eesmärgiga IRL lõhki lüüa (ja siis alla neelata).