24.2.11

Karmilt kaunis oma riigi sünnipäevahommik, välja arvatud Ene Ergma valimispropaganda

Toompea lossi hoov oli hommikul 7.33 meeldivalt rahvast täis ning lipuheiskamise tseremoonia läks hoolimata 22-kraadisest pakasest meeleolukalt.

Nagu ütles pärast esimenemist meeskoori dirigent omadele: "Mehed, aitäh teile! Me tegime selle asja ilusasti ära!" Minu meelest võib neid sõnu laiendada kõigile osalejatele, kes krõbeda ilmaga varahommikul välja tulid.

Peotuju parandas kindlasti asjaolu, et Riigikogu esimehe Ene Ergma maitselagedalt valimispropagandistlik kõne Toompea lossi hoovi kogunejateni ei kostnud, sest tema kõne ajal ei hakanud mikrofon tööle.

Küll nägid kõik televaatajad, kuidas Ergma rikkus kirjutamata tava, et riigi sünnipäeva ei tohi kasutada valimiseelse kihutustöö tegemiseks. IRLi kontor oli Ergmale kõnesse kirjutanud mõtted, mil oma riigi aastapäevaga mingit pistmist pole: "Selle vastu ei aita ka astmeline tulumaks, mis pole rohi madala haridustaseme vastu. /.../ 6. märtsil on parlamendivalimised. Juba täna paari tunni pärast on võimalik elektrooniliselt oma hääl anda. Valida tuleb maailmavaadete vahel, kus on esindatud nii ümberjagajad, kui ka hariduse ja majanduse edendamisele panustajad."

Jõudu Marek Reinaasile, kelle valvas silm jälgib hea valimistava rikkumisi, selle kaasusega tegelemiseks, kus parlamendi juht korrutab pidupäevakõnes oma partei valimisloosungeid.

Ilm oli ikka nii külm, et kui EÜSi ja teiste tudengiorganisatsioonidega pärast Stenbocki maja juures peaministri tervitamist kaks tundi hiljem vabadussamba juures pärgi pandi, siis tekkis tunne, nagu seisaks pakase käes paljajalu. Nooremad ja tugevama tervisega mehed võitlesid külma vastu pudelist peaministri kingitud Valget viina rüübates, nõrgamad isendid kannatasid hambad ristis ja lubasid ilma marataonivarustuseta järgmisel korral peole mitte tulla.

4 comments:

Anonymous said...

Ja ei saa Sinagi ilma omapoolse valimispropagandata (milleks muuks siis selline pealkiri?) hakkama.

Kui äkki üritaks ilma vastastikuse sõnnikuloopimiseta? Kasvõi täna -- ei ole ju ometi nii keeruline vähemalt ühel päeval aastas suu kinni hoida?

Jah, Ergma astus ehk pisut üle piiri. Aga pead Sina talle kohe üle sellesama piiri järele jooksma?

Kõike seda vaadates saan suurepäraselt aru inimestest, kes lähenevatele valimistele kibestunult käega löövad. Aga võib-olla ongi see poliitikute (ka Sina nende hulgas) eesmärk?

Teine anonüüm said...

Siin ma ei ole eelmise anonüümiga nõus - kui blogipidaja avaldab oma isiklikul pinnal oma isiklikku arvamust, siis Ene Ergma Riigikogu esinaisena kõnet pidades esindas kaugelt rohkem kui oma isiklikke/erakondlikke veendumusi.

Hannes Rumm said...

Esimene anonüüm, ma tõesti ei arva, et kui riigi formaalselt teine isik libastub rängalt hea valimistava vastu, siis viisakusest tuleb sellest mööda vaadata ehk tema maitselagedust vaikimisi heaks kiita.

Anonymous said...

miks see korporantide marss nii vara oli? vanasti algse see ju keskpäeval, et kaugema nuka mehed ja väiksed tited ka kohale jõuaksid.