21.1.09

Rein Langi ootamatu meelemuutus

Olen riigikogu liikmete palkade külmutamise puhul tuginenud praeguse ja eelmiste õiguskantslerite ning justiitsministri hinnangule, mille kohaselt põhiseadus lubab palku külmutada küll.

Seetõttu olin päris jahmunud, kui justiitsminister Rein Lang eile teleuudistes kinnitas, et tegelikult on palkade külmutamise seadus siiski põhiseadusega vastuolus. Tänases Postimehes ütleb minister väga selgelt: «Aga seaduseteksti eestikeelsed sõnad ja laused on põhiseaduse 75. paragrahviga vastuolus! Kas siis eesti keele grammatika tõlgendus ei tähendagi midagi? See viib meid selleni, et me võime oma keele prügikasti visata!»

Kontrollisin oma mälu ning avastasin, et justiitsministri arvamus aastal 2009 on risti vastupidine tema arvamusele 2008. aastal.

Mullu juulis sai Riigikogu põhiseaduskomisjon justiitsminister Rein Langilt kirja, kus on selgelt kirjas: "Justiitsministeerium leiab, et põhiseaduse § 75, mis sätestab, et Riigikogu liikme tasu ning piirangud muu töötulu saamisel sätestab seadus, mida tohib muuta Riigikogu järgmise koosseisu kohta, annab võimaluse palkade ajutiseks külmutamiseks."

Justiitsministri arvamus leidis toona ka meedias laialdast kajastamist: "Rein Lang ei leia, et Isamaa ja Res Publica Liidu idee riigikogu liikmete palgad selle koosseisu ametiaja lõpuni külmutada läheks vastuollu põhiseadusega. Põhiseadus keelab riigikogu koosseisul enda palgasüsteemi muuta, lubades alles järgmise koosseisu töötasude süsteemi üle otsustada, vahendas Reporter.ee.Lang leidis aga, et kuna ei soovita palgasüsteemi põhimõtteliselt muuta, vaid kehtivat olukorda säilitada, siis tema vastuolu põhiseadusega ei näe."

Me kõik kogume aastatega tarkust ja hindame uute teadmiste valguses ümber oma varaseimaid tõekspidamisi, aga justiitsministri nii järsk meelemuutus on sellegipoolest jahmatav. Põhiseaduse § 75, mida Rein Lang kord nii, kord risti vastupidi tõlgendab, kehtib ju muutmata kujul 1992. aastast saati.

2 comments:

Anonymous said...

eks see ole sarnane sellega, et ka Sina ei toetanud alguses kodulaenu intressipuhkust, aga nüüd oled sellega palavalt ametis.

Meteoroloogiliselt öeldes: kust tuul, sealt...

Indrek said...

selline sissekanne siis siin:
http://memokraat.blogspot.com/2008/12/riigikogu-palgamsteerium.html

Juba kümnes päev järjest ei saa ma aru, miks ei võiks Riigikogu saadikud kohe täna oma palka alandada, makstes osa rahast riigieelarvesse tagasi? Seda saab teha täiesti seaduslikult ja põhiseaduslikult. Algust võiks teha need saadikud, kes on rohkem mures, näiteks Hannes Rumm, kes oma blogis palgateemasid üsna mõistlikult lahkab, kulm kipras nagu meil kõigil. Isegi kui Jaan Kundla jätab oma palga tervenisti alles, mõjuks see samm väga hästi nende poliitikute usaldusväärsusele, kes otsustavad õiglasema palga kasuks.

Võib olla on asi minus aga ma tõesti ei saa aru. Kui on liigse palga mure, siis selle lahendamine on ju kättevõtmise asi?