20.8.08

Kanter või Nool - kumb on edukaim Eesti kergejõustiklane?

Eilne Gerd Kanteri olümpiavõit tekitas ühe huvitava küsimuse - kumb on läbi aegade edukaim Eesti kergejõustiklane, kas Erki Nool või Gerd Kanter?

Suurvõistluste medalite arvult on mõlemad mehed oma kuulsad eelkäijad ületanud. Kõrgushüppajal Jüri Tarmakul ja kolmikhüppajal Jaak Uudmäel on samuti OM-kuldmedal kodus auhinnakapis, aga muid suurvõistluste medaleid on neil palju vähem kui Sydney ja Pekingi staaridel.

Loeme Noole ja Kanteri senised medalid üle. Mõlemad mehed on olümpiavõitjad. Mõlemal on auhinnakapis nii MM- kui ka EM-võistluste hõbedamedal. Kanteri trump on MM-kuld, Noolel on sellele vastu panna EM-kuld.

Lisaks on Erkil 5 sise-EM ja -MM medalit. Kettameestel pole sisehooajal loomulikult võimalik kõlavaid tiitleid võita, ent Kanter on 5 aastat järjest võitnud selle ala kõige mainekama talvise võistluse European Winter Challenge.

Maailma kõigi aegade edetabelis on Erki Nool oma 8815 punktiga seitsmendal kohal. Gerd Kanter oma 73.38-ga kolmandal kohal.

Nagu näha, on jõudude vahekord väga võrdne. Praeguse seisuga kaldub minu eelistus Eesti edukaima kergejõustiklase valikul Erki Noole kasuks tänu tema karjääri pikkusele ning neile ainukordsetele emotsioonidele, mida Erki pakkus (näide - tema fännklubi fenomeni pole Kanter seni veel korrata suutnud).

Ent Kanteri käes on trumbid ses mõttes, et temal on aega oma medaliarvet suurendada küll ja veel.

Helistan homme Erkile ja küsin, kuidas tema sellele küsimusele vastab.

1 comment:

Anonymous said...

Ei anna eriti võrrelda. Tarmaku ja Uudmäe ajal ei olnud MM-i kergejõustikus. Pealegi tuli neil igaks tiitlivõistluseks enne NSVL-i katsevõistluste kadalipp läbida. Tänased Eesti tipud saavad rahulikult tiitliv. valmistuda, sest kedagi teist paremat ju saata ei ole. Kodune konkurents on hõre. Tänane Eesti parim on siiski Loskutov. Jooksude ja heitealade kandepind on väga erinev.
Heitealadel peaks tegema 2 vöistlust nagu söudmises. Möni alla 60kg mees tahaks ju ka heidetes meistriks tulla.