11.4.08

Meelis Atonen varastas Edgar Savisaare show

Normaalses riigis nõuab suurima opositsioonipartei juht riigi rahandusprobleemide tekkimise korral peaministri või rahandusministri tagasiastumist. Ent Eestis varastas opositsioonijuhilt Edgar Savisaarelt nii magusa show suurima valitsuspartei aseesimees Meelis Atonen.

Miks ta nii kummaliselt käitus? Minu seletus sellisele käitumisele on paanika Reformierakonna peakorteris, kuna ajakirjanduses on 2008. aasta riigieelarve puudujäägi tekkimise ning reaalse majandusolukorra eiramise eest etteheiteid tehtud peamiselt peaminister Andrus Ansipile.

Hoolimata Reformierakonna poliittehnoloogide katsetest suunata ajakirjanduse turmtuli rahandusminister Ivari Padarile, püsib kriitika raskuskese jätkuvalt Reformierakonna esimehel Ansipil. Selline kriitika on Reformierakonnale eriti ohtlik, kuna seni on nad loorbereid lõiganud parimat majanduspoliitikat viljeleva parteina. Ootamatud majanduslikud tagasilöögid ähvardavad aga lõhkuda reformikate tugeva kuvandi, millele pani aluse juba Siim Kallase aastatepikkune töö.

Oluline on seejuures rõhutada, et peaminister Ansip ja rahandusminister Padar ise on viimastel päevadel teinud isiklikul tasandil silmnähtavalt head koostööd ning mõlemad mehed on süüdlaste otsimise asemel keskendunud lahenduste leidmisele.

Seepärast on Reformierakonna peakontor otsustanud meediasse saata Meelis Atoneni, kes on formaalselt küll Reformierakonna aseesimees, kuid ei vastuta sisuliselt peale AS Tavidi kullamüügi tulemuste Eesti ühiskonnas parasjagu mitte millegi eest.

Atoneni kummalise avalduse eesmärk on tekitada meedias debatt teemal, kas Padar peaks tagasi astuma või mitte, et niimoodi avalikkuse tähelepanu Ansipilt eemale juhtida.

Ivari Padar viis teadupärast valitsuskabinetti eelarve, milles majanduslanguseks mõeldud puhver oli üle 1 miljardi krooni võrra suurem, kuid valitsus otsustas ühiselt suurendada eelarve kulupoolt. Seega pole Padaril vähimatki vajadust tagasi astuda, pigem tuleks küsida nii peaministrilt kui Reformierakonnalt, miks nad lasksid valitsusel 2007. aasta varasügisel riigi rahakotirauad lõdvemaks.

Seni on raske olukord valitsusliidu üksmeelt juurde tootnud ja loodetavasti püsib see üksmeel hoolimata Atoneni provokatsioonist edaspidigi.

1 comment:

Anonymous said...

Vähendada ei tuleks mitte kulusid, vaid suurendada tuleks tulusid. Kui maksude pidev alandamine lõpeks, siis ka selliseid probleeme poleks.

Te sotsid pole midagi muud kui parempoolsed hoorad, Reformierakonna ketikoerad. Teie seisukohad ei erine millegi poolest paremerakondade omadest. Reformi moto on madalad maksud - õhuke riik. SDE moto on madalad maksud - õhuke riik.

Kas poleks mitte mõistlik üldse erakond laiali saata või ühineda Reformierakonnaga.