12.1.11

Tänase Jüri mälumängu raskeim küsimus

Üllatuslikult oli tänase Jüri mälumängu raskeim küsimus minu koostatud, sest ükski võistkond ei osanud sellele vastata:

1977. aastal lendas Vilniusest Montreali Antanas Keblys, kelle aluspesu sisse olid õmmeldud mõned kirjad. Üks kiri jõudis tänu Keblysele kiiresti adressaadini, ÜRO peasekretäri Kurt Waldheimi kätte. Kes oli nende kirjade autor?

Vastus: need olid Konstantin Pätsi Kaasani vanglas kirjutatud kirjad. Kirjad toimetas vanglast välja 1954. aastal vabanenud leedulane Kestutys Stepšys. Alles 1977. aastal õnnestus kirjad ühe välisleedulase abiga toimetada Ernst Jaaksonile, kes need lisaks ÜRO peasekretärile edastas Ameerika Hääle toimetusele ning USA välisministrile Cyrus Vance’ile.

Äsjalõppenud mälumängu koostas seekord meie võistkond Tallinn: Arko Olesk, Eda Post, Hannes Palang ja Hannes Rumm.

Ainult üks õige vastus tuli küsimusele, mida ise pidasin koostajana head loovat mõtlemist nõudvaks, sest tegemist polnud faktiküsimusega: Šokolaaditööstur Milton Hershey tootis teise maailmasõja ajal USA armee eritellimusel üle 3 miljardi erivajadustele vastavat šokolaaditahvlit „Tropical“ ja “Field Ration D”. Šokolaaditahvel „Tropical“ ei tohtinud armee nõudel kuuma käes üles sulada. Šokolaaditahvel „Field Ration D“ vastas veel ühele ebatavalisele sõjaväe nõudele. Millisele?

Vastus: „Ration D“ polnud erinevalt tavalisest šokolaadist maitsev, et sõdurid ei sööks seda enne ära, kui nälg tõesti näpistab.

Täiesti üllatuslikult tuli vaid mõni õige vastus ka järgmisele minu koostatud küsimusele, kuigi vastajate seas oli palju ajakirjanikke ja politolooge: Taasiseseisvunud Eestis püstitas Riigikogu valimistel häälterekordi 22 540 häälega Andrus Ansip. Kes on aga pärast taasiseseisvumist Riigikogu valimistel absoluutarvult enim hääli kogunud naispoliitik?

Vastus: Laine Jänes kogus 2007. aastal 9303 häält ja oli selle tulemusega üleriiklikus paremusreas kolmandal kohal. Napilt kaotab talle Valve Kirsipuu, kes kogus Mõõdukaid esindades 1992. aastal 9051 häält.

Jüri mängu küsimused ja tulemused riputatakse lähipäevil üles aadressil http://www.kilb.ee/.

No comments: